Za chyby v čerpání eurofondů může i stát, tvrdí Brusel. Kalousek to odmítl

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Ministerstvo financí se ostře ohradilo proti výroku Evropské komise (EK), podle níž má podíl na chybách při čerpání evropských peněz v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Odpovědnost je plně na krajích a jejich vedení, argumenty krajů jsou ostudné, reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) ale bere informaci Evropské komise jako potvrzení názoru, že by se na platbě korekce měl podílet i stát.

Český rozhlas - Radiožurnál uvedl, že audit Evropské komise dospěl k závěru, že za chyby a podvody v čerpání eurofondů v Ústeckém a Karlovarském kraji nemohou jen kraje, ale i ministerstvo financí. Podle mluvčí komisaře pro regionální politiku audit potvrdil jak nedostatky ve výběru konkrétních projektů, tak nedostatečnou kontrolu ze strany auditního orgánu, tedy ministerstva financí. Ministerstvo už úterý zopakovalo, že zodpovědnost za kontrolu správnosti projektů žádajících o dotaci z ROP mají pouze jednotlivé kraje.

„Ministerstvo financí ostře odmítá zjednodušenou interpretaci, či spíše dezinterpretaci mluvčí Evropské komise, že částečnou odpovědnost za chyby v ROP nese ministerstvo financí nebo centrální vláda. Mluvčí jasně řekla, že úřad, který měl kontrolovat, to nedělal dostatečně. Nicméně kontrolu měl plně v gesci řídicí orgán ROP, a ne ministerstvo financí,“ uvedl Kalousek. Ministerstvo financí mělo podle něj pouze metodickou roli. Navíc i ve sdělení Evropské komise je podle ministra jasně uvedeno, že manipulace a podvody se děly na krajské úrovni.

„Činit auditora spoluzodpovědným je logika stejně třeskutá, jako požadovat po revizorovi, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, kterého nepřistihl,“ uvedl Kalousek. Také upozornil, že bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz je nyní ve vězení za činy spáchané v souvislosti s programem.

Situace se podle Kalouska změnila až letos, kdy audit operačních programů plně přešel pod ministerstvo. Do konce loňského roku samotný výkon kontroly i jeho personální obsazení měl na starosti kraj a výbor podléhal hejtmanovi. “ V novém systému můžeme konstatovat významné zlepšení práce auditu,“ uvedl.

Brusel podpořil náš pohled, tvrdí hejtmani

Kraje podle Bubeníčka již dříve nabídly, že se budou na placení korekce podílet z poloviny. „My jsme uznali, že může být vina na krajích, ale může být i na ministerstvu, které to mělo minimálně dozorovat,“ řekl hejtman.

Podle karlovarského hejtmana Josefa Novotného je vyjádření EK za poslední dobu pro Karlovarský kraj druhou dobrou zprávou ohledně ROP. „První bylo vyjádření antimonopolního úřadu, kterému jsme dali přezkoumat jeden z auditem kritizovaných projektů, konkrétně Becherovu vilu. Úřad nezjistil žádné pochybení a nevyčíslil škodu,“ uvedl Novotný.
Stanovisko politiků a ROP Severozápad, které podle ministra připouští, že se strašně kradlo, ale že za to můžou ti, kdo kontrolovali, označil Kalousek za drzost.

Zamrzlé jsou toky europeněz i u dalších programů

Ministerstvo minulý týden oznámilo, že pozastavilo proplácení evropských dotací u regionálních programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod a ROP Moravskoslezsko, také u Operačního programu Podnikání a inovace a Integrovaného operačního programu. Audit ministerstva u těchto programů zjistil při čerpání více chyb, než dovolují pravidla EU.

Evropská komise na problémy s projekty z regionálních operačních programů v Česku poukazuje už dlouho. Letos v únoru situace vygradovala, když komise odmítla s poukazem na dotační pochybení proplatit projekty z ROP Severozápad za celkem 2,6 miliardy korun. Místo evropských peněz je tak budou muset poměrnou částí zaplatit kraje Ústecký a Karlovarský. Jejich představitelé sice chtějí, aby polovina šla ze státního rozpočtu, to ale vláda odmítá a krajům nabízí pouze půjčku.