Zákon o registru smluv rozhádal sněmovnu a Senát

Senátoři.

Senátoři. Zdroj: čtk

Novela zákona o registru smluv jde k ledu, poslanci chtějí připravit nový, kompromisní návrh. O něm by chtěli hlasovat až na další schůzi dolní komory parlamentu.

Zákon o registru smluv, který politici prezentují jako jeden z pilířů boje proti korupci, se mění v danajský dar. Norma platí od loňského července a už by měla doznat zásadních změn. Měla, ale hned tak nedozná.

Zamýšlená novela je předmětem sporu nejen mezi jednotlivými partajemi v dolní komoře parlamentu, ale také mezi sněmovnou a Senátem. Právě Senát předlohu poslancům vrátil, a to kvůli – podle senátorů – neúnosnému množství výjimek ze zákona. Poslanci ovšem o vrácené novele odmítli znovu hlasovat. Tvrdí, že připravují novou novelu, kompromis, který by byl přijatelný pro všechny. To ale znamená, že k zbrusu novému návrhu se bude opět muset vyjádřit vláda, a tak se jím poslanci budou moci zabývat nejspíš až na schůzi sněmovny, která začne koncem června. Projednat by se pak mohl ve zrychleném čtení.

Jestli ovšem nová, kompromisní novela najde dost podporovatelů, není vůbec jisté. Opoziční TOP 09 a hnutí Úsvit chtějí zachovat současné znění zákona, které z registru smluv nepřipouští výjimky. A velmi neurčitě o rodícím se kompromisu hovoří i strany vládní koalice nebo ODS. Řada poslanců je přesvědčená, že nynější zákon je platný jen krátce a před jeho změnami by bylo vhodné ho delší dobu testovat v praxi.

Sporná novela, která má padnout pod stůl, pochází z dílny KDU-ČSL. Lidovečtí poslanci původně předpokládali, že smlouvy nebude muset zveřejňovat národní podnik Budějovický Budvar. Sněmovna posléze do výjimek přidala také další státní, krajské a obecní společnosti. Senátoři tyto plošné výjimky odmítli.