Zaorálek: Hrozba zastavení tranzitu surovin je od Kyjeva nešťastná

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Hrozba Ukrajiny, že zastaví tranzit ruské ropy a plynu do Evropy, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nešťastná. Na toto téma také hovořil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s ukrajinským velvyslancem v ČR Borysem Zajčukem, jenž ho prý ujistil, že Kyjev k přerušení dodávek strategických surovin nesáhne. Podle Mládka šlo nicméně jen o soukromý názor velvyslance. V pátek bude o této otázce jednat Zaorálek se svým ukrajinským protějškem Pavlem Klimkinem.

Mládek i Zaorálek zopakovali, že případné ukrajinské zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska by nepředstavovalo pro Českou republiku vážné ohrožení. „Přesto si myslím, že vůči Evropské unii, která se angažuje pozitivně vůči Ukrajině, to není šťastný krok,“ uvedl Zaorálek.

Možnost zastavení tranzitu ruské ropy je součástí nedávno přijatých ukrajinských sankcí vůči Moskvě kvůli jejímu angažmá v ukrajinské krizi. Mládek dnes novinářům potvrdil, že ho velvyslanec Zajčuk informoval, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je zmocněn k tomuto kroku přistoupit. „Interpretoval to tak, že on se osobně domnívá, že k tomu nedojde,“ tlumočil ministr vyjádření velvyslance. To ale bylo jen ambasadorovým osobním názorem, ne oficiálním stanoviskem ukrajinské vlády, zdůraznil Mládek.