Zdražující pohonné hmoty zvedly inflaci. Potraviny zlevnily

Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují

Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují Zdroj: Michael Tomeš / E15

Inflace v srpnu ve srovnání s červencem mírně posílila. Za růstem o 0,2 procenta stojí především zdražující pohonné hmoty. Ty jsou ynní nejvyšší nřinejměnším od začátku letošního roku. Zpomalil také pokles spotřebitelských cen v meziročním srovnání. 

Pohonné hmoty meziměšíčně zdražily o 7,7 procenta. „Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala zhruba za 37,40 Kč/l a benzin Natural 95 za 39,40 Kč/l. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna, a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Oproti červenci výrazně zlevnily potraviny. Týká se to především zeleniny. 

Meziročně inflace zpomalila z červencových 8,8 procenta na 8,5 procenta. 

„Zdražení pohonných hmot se promítlo do pomalejšího poklesu inflace, než na jaký jsme si v posledních měsících zvykli. Dostala se tak výrazně nad hodnotu z prognózy ČNB, která má indikovat cestu k dosažení dvouprocentního cíle příští rok,“ uvedl Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC Česká republika.

V meziročním srovnání stále trvá výrazný růst nákladů na bydlení. Elektřina zdražila téměř o čtvrtinu, zemní plyn o více než třetinu. Rostly také ceny vodného a zdražovalo i nájemné.