Že ANO odhlasovalo Babišovi ještě větší pravomoce? Chápu to, prohlásil Zeman

Zeman a Babiš

Zeman a Babiš Zdroj: čtk

Miloš Zeman ve Sněmovně
Babiš
Andrej Babiš a Miloš Zeman - ilustrační snímek.
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman chápe, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce mít ve své straně silnou roli. Zeman to řekl na návštěvě Karlovarského kraje v souvislosti se změnou stanov hnutí ANO, která rozšiřuje pravomoci předsedy hnutí.

ANO si změnilo stanovy na svém nedávném sjezdu. Předseda Babiš tak získal pravomoc vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nová jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací. Podle šéfů dalších sněmovních stran ANO změnou stanov míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí.

"Je-li předsedou politické strany nebo hnutí silná osobnost, chápu, že chce mí silnou roli a naopak," řekl Zeman. Dodal, že vždy záleží na reálném volebním výsledku. "Pokud tento výsledek bude pro hnutí ANO úspěšný, bude tento zásah do stanov oceněn, pokud ne, bude kritizován," dodal prezident.

Zeman má k Babišovi v některých věcech blízko, naposledy se s ním shodl v kritice zákona o střetu zájmů, kvůli dopadům na Babiše zvaného lex Babiš. Prezident normu nejprve vetoval a po přehlasování napadl u Ústavního soudu.

Zeman ukončil třídenní návštěvu Karlovarského kraje, kam přicestoval jako prezident už počtvrté.