Zeman: Nepřijal bych rezignaci ani Chovance ani Babiše

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman by nepřijal případnou rezignaci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ani ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prezident to dnes řekl České televizi. O rezignaci některých ministrů se hovoří v souvislosti se spory kolem reorganizace policie, dosud však žádný ministr demisi nepodal.

Odmítání demise ministra podle právníků ústava nevylučuje. Prezident ale musí přijmout odvolání člena vlády, se kterým přijde premiér. „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ zní článek 74. Podobná situace nastala například loni před odchodem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z vlády. Zeman tehdy nejprve řekl, že její demisi zváží, nakonec ji ale přijal.

Babiš: Konec koaliční smlouvy nemusí znamenat odchod

Rezignaci ministra vnitra požadovalo koaliční hnutí ANO, pokud by Chovanec podepsal reorganizaci policie ještě před dnešním ranním dohodovacím řízením koalice. Jednání rozbroje ve vládní koalici neuklidnilo. Předseda hnutí ANO Babiš řekl, že pokud bude dokument podepsán, vypoví jeho hnutí koaliční smlouvu. Později však doplnil, že vypovězení koaliční smlouvy ještě nemusí znamenat odchod z vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) reagoval slovy, že na vedení policie a vnitro nelze tímto požadavkem vytvářet nátlak.

O rezignaci kvůli změnám u policie zatím uvažoval jen ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Někteří poslanci bezpečnostního výboru Sněmovny minulý týden uvedli, že by měl odstoupit policejní prezident Tomáš Tuhý. Jediný, kdo prozatím odstoupil, byl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Dnes ale uvedl, že si chce svůj odchod od policie do civilu kvůli posunutí reorganizace na srpen promyslet.

Prezident Zeman se odpoledne setká s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Hovořit by měli o reorganizaci policie.