Zeman Okamuru nepřesvědčil. SPD vládu nepodpoří

Dění ve volebním štábu hnutí SPD

Dění ve volebním štábu hnutí SPD Zdroj: Michael Tomeš

Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Tomio Okamura
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
5
Fotogalerie

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura dnes večer po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem potvrdil postoj svého uskupení, že nedá ve středu důvěru menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Má výhrady k personálnímu obsazení kabinetu i k některým programovým otázkám. Kritizuje také skutečnost, že ANO nenabídlo SPD účast ve vládě.

Zeman chce ve středu před hlasováním o důvěře Babišův jednobarevný kabinet ve Sněmovně podpořit. Dnes o tématu jednal i s Okamurou, ten ale pouze potvrdil dřívější vyjádření, že 22 poslanců SPD bude hlasovat proti důvěře. "Andrej Babiš nám ani nenabídl účast ve vládě, ani s námi neprojednal základní naše programové body," řekl Okamura novinářům. "My nemůžeme podporovat vládu, když hnutí ANO říká, že s námi vládnout nechce, ani neřeklo pořádně důvod proč," doplnil.

Vláda podle něj neprosazuje program SPD. Okamurovi navíc vadí výroky některých minstrů, kteří jeho hnutí označili za fašistické uskupení. Udělali to podle něj ministryně obrany Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Okamura se Zemanem mluvil i o pravděpodobném druhém pokusu o sestavení vlády, kterým chce Zeman pověřit znovu Babiše. Podrobnosti rozhovoru Okamura nesdělil. Uvedl ale, že SPD je připravena s ANO jednat o programových styčných bodech a má zájem vstoupit do vlády, aby svůj program mohla prosazovat.

Předseda SPD mluvil se Zemanem i o prezidentských volbách, které se uskuteční v pátek a v sobotu a v nichž hlava státu usiluje o druhé funkční období. Okamura uvedl, že to, koho bude volit, oznámí ve středu nebo ve čtvrtek. Už dříve SPD vyzvala své voliče, aby hlasovali pro kandidáta, který bude vystupovat proti migraci, proti islámu a bude zastávat české zájmy, konkrétní jméno ale neuvedla.