Zemanovci se bojí „grilování“ u prezidenta. Budou padat hlavy

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Deprese ovládla volební štáb SPOZ - zemanovců. S volebním ziskem 1,5 procenta nepočítal asi nikdo. Mezi členy strany se strhla téměř panika. Očekávají se personální změny, předseda Zdeněk Štengl dokonce nabídl svou funkci k dispozici.

„Očekával jsem lepší výsledky, je to zklamání,“ řekl Štengl. Dnes nebo nejpozději v neděli strana zřejmě oznámí personální změny ve svém vedení, dodal. Své si zřejmě řekne i čestný předseda - prezident Miloš Zeman. „Rozhovor u prezidenta rozhodně iniciovat nebudu a rozhodně se na něj netěším. Nejdříve by měly vychladnout hlavy,“ uvedl Štengl.

„Mě, jako nestraníka, který podporoval zemanovce, samozřejmě mrzí ten slabý výsledek,“ reagoval na nízký zisk voličských hlasů Žák. „Když se jde do voleb, jde se tam s cílem vyhrát. Takže to je jediné měřítko úspěchu nebo neúspěchu,“ uvedl ministr dopravy.

Podobně mluvil i Martin Pecina, který výsledek zemanovců označil i jako vlastní neúspěch.

Při příchodu do volebního štábu přitom Štengl vyjádřil přesvědčení, že strana překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Stejně optimistický byl i jeho předchůdce v čele SPOZ a současný prezidentský kancléř Vratislav Mynář. Strana měla v předvolebních průzkumech většinou kolem pěti procent odhadovaných hlasů.