Zimola ani Mládek volebními lídry nebudou

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD Zdroj: E15

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jan Mládek
Jan Mládek
Jan Mládek
10
Fotogalerie

Na jihu Čech vede kandidátku jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka. V hlavním městě je stále ve hře Miloslav Ludvík.

Užší vedení sociální demokracie odsouhlasilo další kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny, v jižních Čechách ji vede starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. V roce 2013 byl lídrem mnohem výraznější Jiří Zimola. Jeho hejtmanský post se však otřásá, spory v jihočeské krajské koalici eskalují. Navíc patří ke kritikům šéfa strany Bohuslava Sobotky. Většinu kandidátek schválilo předsednictvo ČSSD už před týdnem. Nyní je musí posvětit členské základny v jednotlivých regionech.

„Pan Mrvka je úspěšný starosta,“ řekl k jeho výběru Sobotka. Podle všeho socialisté nikoho lepšího v kraji nenašli. Před čtyřmi lety byla dvojkou poslankyně Vlasta Bohdalová, trojkou bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák, který odchází z politiky, aby se mohl stát členem Rady Českého rozhlasu, a čtyřkou nedávno odvolaný ministr průmyslu Jan Mládek.

Kromě Jandáka už nebudou usilovat o poslanecký mandát Jeroným Tejc nebo exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Následovali je bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil, který před čtyřmi roky stál v čele pražské kandidátky, Stanislav Huml, Štěpán Stupčuk či Jiří Koskuba.

Nadále nejasná je situace v hlavním městě. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík před týdnem odmítl první místo na protest proti tomu, že jeho náměstkyně Lenka Teska Arnoštová skončila až na páté příčce. Chtěl, aby byla dvojkou. Po víkendu se zdá, že se Arnoštová posune výš.

V Praze zůstávají tři adepti na lídry. Po jednání se zástupci pražské buňky Sobotka řekl, že Ludvík je stále ve hře stejně jako radní Petr Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. „Bude vybrán jeden z nich. Pražská organizace by měla přijít s návrhy, které umožní, aby šla do voleb maximálně jednotně,“ uvedl předseda strany.

Dolínek si přeje, aby Ludvík mezi uchazeči o lídra zůstal. „Doufám, že bude pokračovat. Je to jeden z našich nejkvalitnějších členů a představitelů,“ vyzdvihl s tím, že Arnoštová by mohla získat výhodnější pozici. „Přesně ona je někdo, o kom se můžeme bavit, zda páté místo je to nejlepší,“ míní Dolínek. Rozhodnout se má do příštího předsednictva, které se sejde za dva týdny. Jedničku kandidátky dosud nevybrala také Vysočina.

ČSSD odkládá referendum o prezidentovi

I když šéf socialistů Bohuslav Sobotka tvrdil, že vnitrostranické referendum o kandidátovi na hlavu státu uspořádá v první polovině roku, nakonec bude až v listopadu. Rozhodlo o tom širší vedení strany. V úvahu připadá i jiný postup než plebiscit, pokud zaručí, že se budou moci vyjádřit všichni členové ČSSD. Sobotka zdůvodnil odklad nutností zaměřit se na volby do Poslanecké sněmovny. „Nechceme se rozptylovat debatou o podpoře prezidentského kandidáta. Listopadový termín byl navržen i proto, že skončí registrace uchazečů,“ řekl.