Glosa Martina Čabana: ČSSD - promlčet se k volbám

Bohuslav Sobotka na sjezdu čssd

Bohuslav Sobotka na sjezdu čssd Zdroj: Anna Vacková

Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka
Milan Chovanec na sjezdu čssd (archivní foto)
Bohuslav Sobotka na sjezdu čssd
Bohuslav Sobotka na sjezdu čssd
Bohuslav Sobotka
6
Fotogalerie

Souběh prezidentské a sněmovní kampaně je téma, které budou muset tak či onak řešit volební experti v každé straně. Jako první se k problému postavila ČSSD. Ovšem spíše zády než čelem. Širší vedení strany rozhodlo, že až do sněmovních voleb se bude ČSSD tvářit, že žádné prezidentské volby nejsou, a v listopadu se uvidí. Takový postoj dává jistý smysl, přesto je chybný.

Je pochopitelné, že socialisté nechtějí vrážet klín do vlastních řad, což by jasnější postoj k prezidentské volbě způsobil – vztah strany k Miloši Zemanovi je příliš ambivalentní. Stejně tak dává rozhodnutí smysl z ústavního pohledu – sněmovní volby jsou neskonale důležitější.

Jenže prezidentské klání je nové a přehledné, a proto si je český volič oblíbil. A právem bude čekat, že strany, které se budou ucházet o jeho hlasy ve sněmovních volbách, mu také alespoň naznačí, co si myslí o obsazení Hradu. Ten tlak bude velký. Pokud se socialisté budou chtít k volbám promlčet, nespíše se jim to stejně nepodaří. A pokud ano, na srozumitelnosti jim to nepřidá.