Zimola odstoupil z funkce jihočeského hejtmana. Chce se očistit

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD Zdroj: E15

Jiří Zimola (ČSSD) oznámil, že odstupuje z funkce hejtmana Jihočeského kraje.

„Rozhodl jsem se tak proto, že současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení. V posledních týdnech jsem byl vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy a to vše se považovalo jako záminka pro rozbití koalice,“ řekl Zimola.

V příštích týdnech se chce očistit od kauz. Sociální demokracie zkusí domluvit spolupráci s hnutím Jihočeši 2012, koalicí Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. „Jako vítěz voleb chceme navrhnout vytvoření nové koalice,“ uvedl Zimola s tím, že sám nechce být „přítěží této nové koalice“.

Zimola svým odstoupením reagoval na pondělní rozpad jihočeské koalice. Koalice skončila v okamžiku, kdy ANO přišlo s požadavkem, aby ČSSD vyměnila všechny své radní včetně Zimoly. Hnutí spolu s opozicí mimo jiné kritizuje vysoké odměňování členů vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Hlavně Martina Bláhy, který měl mít roční příjem 7,2 milionu korun. 

Vytvoření nové koalice bude mít ČSSD těžké. ANO už se podle všeho dohodlo s občanskými demokraty, uskupením Pro jižní Čechy a KDU-ČSL. V 55členném zastupitelstvu mají dohromady 29 hlasů. Zimola funkci oficiálně složí na nejbližším zasedání zastupitelstva. To řádné je v plánu 11. května, mluví se o svolání mimořádného zasedání.