Zrušení oslav 28. října by byla zbabělost, vzkázal Zeman. Řádem ocení Gotta či Trávníčka

Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech

Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech Zdroj: ČTK

Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech
Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech
Prezident Miloš Zeman předal 42 státních vyznamenání u příležitosti svátku 28. října 2019.
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman by považoval za zbabělost, kdyby se letos na Pražském hradě nekonaly oslavy 28. října. Umí si představit, že by se u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa, musely nosit roušky ve Vladislavském sále a zrušila se následná recepce ve Španělském sále. 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes označil hromadné akce za jednu z rizikových činností pro šíření koronaviru, hodlá navrhnout omezení účasti na volnočasových aktivitách na deset až 20 lidí.

Podle Zemana zatím formát oslav státního svátku na Hradě zatím není stanoven, podle něj zbývá dost času. „Ale zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici,“ zdůraznil. Podle něj by bylo zrušení oslav zbabělost a ostuda.

Zeman dnes také zopakoval, že hodlá 28. října udělit státní vyznamenání ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Ocenit ho chce za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru na jaře. Prymula ho údajně požádal, aby ocenění odložil o rok až podle toho, jak se podaří zvládnout druhou vlnu, Zeman ale řekl, že si ministr zaslouží ocenění už teď.

Zeman také potvrdil, že hodlá udělit in memoriam Řád bílého lva zpěvákovi Karlu Gottovi, který loni zemřel. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová podle něj už potvrdila, že vyznamenání převezme. Prezident dnes také naznačil, že hodlá vyznamenat i herce Pavla Trávníčka.