Eva Samková žije udržitelně. Co všechno dělá pro záchranu planety?

Eva Samková

Eva Samková Zdroj: Toyota

Eva Samková
Eva Samková ve voze Mirai.
2
Fotogalerie

Jako profesionální sportovkyně hodně cestuje, a myslet na ekologii na cestách je mnohem těžší. O to víc ale nejlepší česká snowboardcrossařka Eva Samková dbá na udržitelnost, když je doma. V čem se od ní můžeme inspirovat?

„Můj životní styl sportovce nejde úplně ruku v ruce s ekologií, tak se to snažím dohánět v jiných oblastech, kde to jde. Nakupuju v bezobalových obchodech, snažím se kupovat lokální produkty, nezahlcovat se věcmi a neshromažďovat je,“ popisuje snowboardistka Eva Samková svůj zodpovědný životní styl a pokračuje: „Třídím odpad, který vyprodukuju. Hodně jezdím autem, většinou na soustředění. Mám Toyotu RAV4 a na to, jak je to velké auto, mám díky hybridnímu pohonu nízkou spotřebu. Jsem z ní nadšená. Po městě nejraději chodím pěšky nebo MHD. Když je nějaký ekologický projekt, který mi dává smysl, tak se ho snažím, jako veřejně známá osobnost, podpořit.“

Chtěla bych jezdit na vodík

Protože se zajímá o moderní udržitelné technologie a protože je už dlouhá léta ambasadorkou automobilky Toyota, byla jednou z prvních, kdo si vyzkoušel vodíkový vůz Mirai, který se teď nově a poprvé v historii začal prodávat i v Česku. „Bylo to skvělé. Líbí se mi design auta, ale nejvíc samozřejmě vodíková technologie, na kterou jsem byla hodně zvědavá. Svezení v prvním autě na vodík na světě byl velký zážitek. Nadchly mě ale i jeho další technologie, třeba autonomní parkování, při němž jsem vůbec nemusela držet volant,“ pochvaluje si Eva. „Jednou bych autem na vodík rozhodně chtěla jezdit,“ dodává.

Kde se ale inspiruje v dalších oblastech kromě dopravy a cestování? „Většinou u světových osobností. Jsou mi ale sympatičtí všichni lidé, kteří se zajímají o to, aby nezatěžovali naši planetu a zamýšlí se nad tím, jak se k ní chovat. Třeba studentská iniciativa Fridays For Future, což jsou mladí lidé, kteří se starají o to, co bude s naší planetou. Kdokoli ctí planetu a přírodu, je pro mě inspirací,“ říká Eva Samková.

Udržitelná móda i sekáč

Na zodpovědný přístup nerezignovala ani při výběru dalších sponzorů. Díky norské značce oblečení Kari Traa může udržitelnou módu nosit nejen v běžném životě, ale i při sportu. „Kari Traa se snaží omezit obalové materiály nebo jejich složení. Hodně se soustředí na věci z vlny, to je opravdu skvělý materiál. Většina mých věcí je ze 100% vlny Merino, která je přírodního původu, rozložitelná, a tím pádem i udržitelná,“ popisuje Eva.

Stejně však přistupuje i k ostatní módě, kterou si sama vybírá a kupuje. „U fashion věcí se snažím nakupovat s rozmyslem a pokud vím, že daný kousek opravdu využiju, tak do něj zainvestuju. Je pro mě důležité, jakou má historii, kdo ho vyrobil a z jakých materiálů. Ještě spolupracuji se značku Odivi, která jde přesně tímto směrem. Jako dítě jsem chodila hodně oblékaná ve věcech ze „ze sekáče". Dřív jsem se za to styděla a teď mi to přijde super. Navíc je to v posledních letech trend,“ vzpomíná olympijská vítězka a nejrychlejší holka vesmíru.