Jaké knihy si přečíst v září

Formen

Formen Zdroj: Kateřina Benziová

Je asi poslední teplý týden tohoto léta. S podzimem pak přijde nespočet možností zabořit nos do knihy. Protože kdy jindy se tak dobře čte, jako když je venku déšť a chladno. Vybrali jsme pár knih, které vám zajistí duševní odpočinek na tento čas. 

Dominik Landsman - Deníček moderního fotra 

Jak to může vypadat, když se muž ocitne na mateřské dovolené? Kniha vznikla na základě úspěšného blogu, který Dominik Landsman (jehož sloupky si přečtete i v našem časopise) založil s příchodem prvního dítěte. Vtipně popisuje zážitky, situace a strasti obyčejného „chlápka“ odvedle, kterému se narodil první syn. Zprvu nezúčastněný fotr, který miminko zažívá trochu zdálky, se brzy stává „otcem na mateřské dovolené“ a s tím také začíná boj o přežití obou a zachování rodinného blaha.

Václav Holanec - Díkůvzdání

Svět skončil tak, jak ho lidé znali. Na konci dvacátých let našeho století způsobila záhadná nemoc, že všichni muži na planetě ztratili schopnost sexuálně žít a mít děti. Nedaleko místa, kde byla nalezena Věstonická venuše, stojí kostel s farou. I zde se vše bortí: faráře Františka trápí děsivé sny, zjevuje se mu mrtvý papež a nakonec zjistí, že právě on je vůči nemoci imunní! Co když právě on může zachránit lidstvo? Napínavý příběh nabízí nečekané předpovědi a perspektivy, osobitý pohled na víru, sex i politiku, ale také originálně reaguje na předsudky a společenská tabu.

Pavel Kolář - Posilování stresem

O stresu se hovoří zejména jako o umělé, lidstvem vyrobené zátěži. Člověk se musel naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům od počátku své existence. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vzniku řady tělesných a duševních onemocnění, a chápeme jej jako nebezpečný. Pavel Kolář, celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, ve své knize rozebírá opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu. Naše tělo a duše v sobě skrývají obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými.

Jack Heath - Lovec

Timothy Blake, bývalý konzultant FBI, teď obstarává pro šéfku podsvětí likvidaci těl. Jednou v noci však najde tělo, které najít neměl, a nezbývá mu, než ho ukrýt. Jenže pak ho FBI požádá o pomoc při pátrání po pohřešovaném univerzitním profesorovi a Blake v něm poznává mrtvého, kterého má ve svém mrazáku. Ve městě řádí nebezpečný vrah a Blakeovi na vyřešení případu dochází čas…

Sandro Veronesi - Kolibřík

Nejnovější román uznávaného italského spisovatele Sandra Veronesiho Kolibřík klade čtenáři řadu otázek a všechny se nějak dotýkají tajemství a ironie lidského osudu. Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě, i navzdory pohromám, které se na něj řítí. Číst Kolibříka je jako dívat se na staré italské filmy. 

Článek byl poprvé uveřejněn v září 2021 v tištěném Formen.