Marvel v roce 2022: filmy a seriály, na které se můžeme těšit

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství Zdroj: Falcon

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
Spider-Man: Bez domova (2021)
Spider-Man: Bez domova (2021)
8
Fotogalerie

Ve světě Marvel Cinematic Universe (MCU) se pořád něco děje. Ani letošní rok není výjimkou a my se na filmových plátnech nebo prostřednictvím streamovacích služeb opět setkáme s našimi oblíbenými superhrdiny. Jaké filmové premiéry se chystají? 

Celovečerní filmy z MCU v roce 2022

Ještě než se podíváme na plány pro letošní rok, pojďme si krátce připomenout ten uplynulý. Díky Marvel Studios jsme se dostali do čtvrté filmové fáze, v rámci které jsme mohli sledovat osudy Black Widow, superhrdiny Shang-Chi ve filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, humanoidní rasy Eternals nebo Spider-Mana ve snímku Spider-Man: Bez domova. Teď už ale k tomu, na co se můžeme těšit v následujících měsících.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

Režie: Sam Raimi

Premiéra: 6. května 2022

Svého dalšího filmového dobrodružství se v roce 2022 dočká Doctor Strange, kterého stejně jako v předchozích snímcích ztvární Benedict Cumberbatch. Film měl být původně odvysílán už v květnu loňského roku, natáčení ovšem ovlivnila pandemie covid-19, která premiéru několikrát posunula. Doctor Strange tentokrát za použití zakázaného kouzla nedopatřením otevře multivesmír, ve kterém se následně utká s protivníky ohrožujícími lidstvo. Jedním z nich přitom bude i alternativní verze jeho samého. 

Video placeholde
Trailer Doctor Strange in the Multiverse of Madness • Youtube Marvel Entertainment

Thor: Love and Thunder 

Režie: Taika Waititi

Premiéra: 8. července 2022

Na své si letos přijdou všichni fanoušci severského boha Thora, kterého v marvelovkách už tradičně ztvárňuje Chris Hemsworth. Na začátku července proběhne několikrát posunutá premiéra nového snímku Thor: Love and Thunder, jehož režie se stejně jako v případě předchozího filmu Thor: Ragnarok ujal Taika Waititi.

Film kromě hvězdného obsazení (ve snímku uvidíme mimo jiné Natalie Portman, Matta Damona nebo Russela Crowea) a účasti dalších superhrdinů slibuje tradiční porci specifického humoru. 

Video placeholde
THOR 4: Love and Thunder (2022) • Youtube Screen Culture

Black Panther: Wakanda Forever

Režie: Ryan Coogler

Premiéra: 11. listopadu 2022

V závěrečné části roku přijde do kin i druhý díl filmového zpracování příběhů o Black Pantherovi, africkém válečníkovi a králi Wakandy. Natáčení snímku tentokrát kromě pandemie covid-19 poznamenalo i úmrtí herce Chadwicka Bosemana, který v předchozím díle ztvárnil postavu hlavního hrdiny. Původně plánovaná letní premiéra se tak přesouvá na polovinu listopadu.

Video placeholde
BLACK PANTHER 2: Wakanda Forever (2022) • Youtube Screen Culture

Seriály z MCU v roce 2022 a příchod Disney Plus do ČR

Ze seriálů, které vznikají pod záštitou vydavatelství Marvel Comics a streamovací služby Disney+, jsme v roce 2021 mohli zhlédnout první řady WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier, Loki, What If…? a Hawkeye. Nebylo toho zkrátka málo. To ale nebude ani letos. Kromě streamovací služby Disney+, která u nás bude dostupná už v průběhu léta, se můžeme těšit i na několik nových seriálů. Které to budou?

Moon Knight

Série: první (šest dílů)

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: od 30. března 2022

První seriálová řada Moon Knight  vypráví příběh stejnojmenného hrdiny. V hlavní roli se představil Oscar Isaac. Ten ztvárňuje Marca Spectora, bývalého člena americké námořní pěchoty, který se potýká s disociativní poruchou identity a získává schopnosti starého egyptského boha měsíce Khonshu.

Video placeholde
Marvel Studios’ Moon Knight • Youtube Marvel Entertainment

What If…?

Série: druhá (devět dílů)

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: léto 2022

Dalších devět dílů animovaného seriálu What If…? naváže na první sérii odvysílanou v loňském roce. Antologický seriál vypráví příběh Watchera (Pozorovatele), který divákům nabízí alternativní konce některých scén z filmů MCU. V jednotlivých epizodách se tak objevují různé postavy filmových superhrdinů. 

Video placeholde
Marvel Studios' What If...? • Youtube Marvel Entertainment

She-Hulk

Série: první (deset dílů)

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: léto 2022

She-Hulk je dalším z připravovaných seriálů, který vypráví příběh stejnojmenné komiksové postavy. Jennifer Walters, kterou v seriálu ztvární Tatiana Maslany, je právnička se specializací na případy vylepšených lidí. Sama se přitom po vzoru svého bratrance Bruce Bannera (Hulka) dokáže proměnit v silnou She-Hulk. 

Video placeholde
Marvel Studios' SHE-HULK (2022) • Youtube Screen Culture

Ms. Marvel 

Série: první (šest dílů)

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: červenec–září 2022

Ms. Marvel je další komiksová postava, která se letos dočká vlastního seriálového zpracování. Hlavní hrdinkou seriálu je Kamala Khan (Iman Vellani), mladá dívka pákistánsko-amerického původu, která dokáže měnit tvar svého těla jakýmkoli způsobem.

Video placeholde
Marvel Studios' Ms. Marvel (2022) • Youtube Screen Culture

Secret Invasion

Série: první (šest dílů)

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: konec roku 2022

V seriálu Secret Invasion, který by měl být prostřednictvím streamovací služby Disney+ dostupný od konce roku 2022, se představí Nick Fury (Samuel L. Jackson), bývalý ředitel protiteroristické agentury S.H.I.E.L.D, a jeho seriálový partner Talos (Ben Mendelsohn). 

Video placeholde
SECRET INVASION (2022) • Youtube Screen Culture

The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Série: speciální epizoda

Streamovací služba: Disney+

Premiéra: prosinec 2022

Letošní Vánoce nám pravděpodobně zpestří speciální epizoda s oblíbenými Strážci Galaxie.

Video placeholde
Marvel Studios' The Guardians Of The Galaxy Holiday Special (2022) • Youtube Screen Culture