Ceny potravin: které potraviny za poslední dva roky nejvíce zdražily

Zdroj: Grafika E15

V roce 2022 se cenovky u potravin měnily každý měsíc, mnohdy i častěji. Během prvního kvartálu se potraviny držely pod jedním a půl procentem meziroční inflace. Druhý už ale přinesl razantnější růst. Nejvyššího bodu meziroční inflace dosáhly potraviny na přelomu roku 2022 a 2023. Po březnových 4,2 procentech následoval prudší propad.

V grafu vidíme, že nejvyšší zdražení o 73 procent trápilo zákazníky u položky cukr. Téměř stejný nárůst cen je znatelný u brambor. Pomyslnou třetí medaili za nejbolestivější cenový skok by si přebrala vejce. Naopak rajčata a máslo se v polovině roku 2023 dostaly na nižší prodejní částku, než za jakou se prodávaly v minulém roce. 

Silné zdražení je viditelné i u obecně dražších potraviny, tedy masa či paprik. Tradičně nejméně cenově dostupné hovězí maso zvýšilo svou cenu za rok a půl o čtyřicet procent. Naopak graf ukazuje, že vepřové a kuřecí zažily téměř poloviční zdražení než hovězí. Papriky v polovině roku 2023 koupí zákazníci o 27 procent dráže než loni v lednu.