Kde se vyplatí investovat do realit: Vydejte se na sever, říkají data

Infogram

Infogram Zdroj: Grafika E15

Nejvýnosnější lokalitou k investici do realit v České republice je Ústí nad Labem. Profit tam překračuje hranici šesti procent. Naopak nejméně výhodnou je Praha 1 s výnosem necelých tří procent. Meziročně se cena bytů v Ústí nad Labem snížila téměř o 16 procent. Zdražení bytů oproti minulém roku zaznamenaly pouze Karlovy Vary, Olomouc a Praha 2. Nájemné kromě Ostravy, Olomouce a Pardubic vzrostlo meziročně napříč celou republikou.

Jak ukazuje graf, nepřekračuje výnos z investice do nemovitosti v žádné části Česka aktuální meziroční inflaci. Ta v polovině roku 2023 činí více než devět procent. Druhou nejlukrativnější lokací po Ústí nad Labem je Ostrava s výnosem těsně pod pěti a půl procenta. Hranici pěti procent bez dvou setin procent nabízí i další severní město, Liberec. 

V dalších částech grafu vidíme porovnání vývoje ceny nájemného a bytů. Nejhlubší propad ceny bytů zaznamenaly v minulém roce Pardubice. Konkrétně šlo o pokles o 21,3 procenta. Stejně tak zde meziročně klesla i cena nájemného, tentokrát ovšem pouze o 2,6 procenta.

Propad ceny bytů nad patnáct procent zaznamenaly ještě České Budějovice a Ústí nad Labem. Vyšší než desetiprocentní pokles se pak týkal Brna, Plzně, Jihlavy, Prahy 6 a Prahy 7. Nárůst nájemní ceny nad patnáct procent potkal obyvatele Prahy 3, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 9. O více než deset procent rostlo nájemné v Plzni, Praze 4 a v Praze 8.