Struktura inflace: které zboží a služby se na inflaci podílejí nejvíce

Struktura inflace 2021-2023

Struktura inflace 2021-2023 Zdroj: grafika e15

Na začátku roku 2021 se meziroční inflace v České republice držela okolo dvou procent. Právě to je hodnota inflačního cíle, který stanovuje Česká národní banka (ČNB). Vlivem celosvětové pandemie a vojenské invaze Ruska na území Ukrajiny nabrala inflace v Česku během roku 2022 na rychlosti. Nejvyššího bodu dosáhla v září téhož roku. Na rok 2024 predikuje ČNB návrat k inflačnímu cíli.

Z grafu je patrné, že nejvíce se na inflaci podílejí drahé potraviny a náklady na bydlení. Právě ty společně s vodou, energií a palivy zdražily od ledna 2021 nejvíce ze všech položek spotřebního koše. Z 0,1 procent se meziroční inflace této sekce vyšplhala na 4,1. Stejně jako u ostatních položek ale od začátku roku 2023 klesá i cena bydlení. Od ledna ztratila tato oblast téměř tři procentní body. Naopak nejstabilnější cenu si drží zdravotnictví. Její nejvyšší meziroční změna nedosáhla ani půl procenta.

Za zmínku stojí také vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů. Ty v první polovině roku 2021 dokonce meziročně klesly téměř o čtvrtinu procentního bodu. Rok a půl nato už ale cena meziročně vyskočila o čtyři a půl procenta. Oproti tomu alkoholické nápoje zažily nejrazantnější zdražení právě v druhém kvartálu 2021, kdy obchodníci škrtali cenovky potravin.