Intervence nejsou komnata, do které se nelze vrátit, uvedl Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Co jsou intervence ČNB?
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
9
Fotogalerie

Česká národní banka bude po konci intervencí tolerovat rozkolísanost koruny, uvedl guvernér centrální banky Jiří Rusnok. "Je to trošku jako když se pacient probouzí z nárkozy, tak je taky neklidný. Nyní ale pacient vypadá skvěle a věříme, že to tak bude nadále," uvedl guvernér na mimořádné tiskové konferenci zhruba dvě hodiny po ohlášení konce intervencí. "Ukončení je prvním krokem k uvolňování měnových podmínek," uvedl Rusnok.

"V tuto chvíli žádný závazný mandát k nějaké obraně konkrétních hranic kurzu jsme nestanovili a ani nepočítám, že by to tak bylo v nejbližší budoucnosti," řekl Rusnok. Návrat do intervenčního režimu ale nevyloučil. "Toto není žádný historický zlom, komnata, do které se už nelze vrátit," uvedl guvernér ČNB.

Režim devizových intervencí podle Rusnoka splnil cíl. "Nepozorujeme nějaké narůstající zásadnější problémy, které by ohrožovaly český ekonomický vývoj v nejbližším období. A to je nová situace, která tady před třemi lety nebyla. Máme o desítky tisíc více pracovních míst, máme o zhruba 10 procent větší HDP než jsme měli v roce 2013. A dovolím si tvrdit, že dva až tři procentní body k tomu růstu byly zásluhou kurzového závazku," uvedl guvernér.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Česká ekonomika je podle Rusnoka ve "vzácné situaci téměr úplné makrekonomické rovnováhy. Na žádném z relevantních trhů nepozorujeme narůstající a zásadnější problémy, které by ohrožovaly český ekonomický vývoj v nejbližším období. To je nová situace, která tu dříve rozhodně nebyla," uvedl guvernér.

"Dovolím si tvrdit, že minimálně dva tři procentní body přírůstku HDP byly zásluhou kurzovému závazku. Máme vyrovnané veřejné finance, vláda mohla dát mnohem víc peněz na důchody, zdravotnictví či školství," řekl Rusnok. "Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, zároveň máme historicky nejvyšší zaměstnanost. Začínáme se řadit k nejúspěšnějším evropským ekonomikám z hlediska využití kapacity pracovní síly."

Guvernér nechtěl odhadovat, jakým směrem se kurz koruny vydá. "Může to být něco, na co nejsme běžně zvyklí. Musíme si uvědomit, že česká koruna už v historii byla na úrovni 23, ale také daleko nad 30 korun za euro."

Šéf pražské burzy Petr Koblic hovoří o vlivu intervencí na akciový trh:

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš