Spekulanti rekordně skupují české bondy, sázejí na silnější korunu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zahraniční investoři letos luxují trh s dluhopisy české vlády. Jen během prvního čtvrtletí nakoupili přespolní hráči papíry za 50 miliard korun, větší hlad zvenčí po domácím dluhu Česko dosud nezažilo. V portfoliích fondů za hranicemi země tak podle statistik ministerstva financí momentálně leží čtvrtina všech dluhopisů vydaných českou vládou, což odpovídá sumě na prahu 350 miliard korun. Odborníci soudí, že sázky spekulantů na dohledné posílení koruny vrcholí.

„Zahraniční investoři v situaci, kdy očekávají, že po skončení režimu intervencí koruna posílí, kupují české dluhopisy. Nominální výnos je sice velmi nízký, ten však může být vyvážen ziskem kurzovým, pokud koruna po opuštění intervenčního režimu skutečně posílí,“ uvádí analytik Consequ Martin Lobotka.

ČNB prozatím hodlá udržet cenu eura na 27 korunách zhruba do poloviny příštího roku. Přespolní spekulanti letos zároveň tvoří rozhodující část poptávky po českých papírech, tři čtvrtiny letos vydaných bondů totiž ministerstvo financí prodalo na zahraniční účty.

Fronta zvenčí na domácí bondy se přímo odráží i v objemu intervencí ČNB. Obrovský objem eur, který přespolní hráči v Česku směňují na koruny, totiž vytváří silné impulsy pro posílení domácí měny. Pro centrální banku to znamená nutnost bránit levnou korunu. „V prvních třech měsících letošního roku musela ČNB v rámci intervencí prodat 75 miliard korun. Spojitost s padesátimiliardovým nárůstem držby bondů zahraničními investory je nasnadě,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Zatím nejsilnějším měsícem na emise byl letošní leden, kdy stát vydal s rekordně nízkými úroky dluhopisy za 66 miliard. Ve stejném měsíci zároveň ČNB letos zatím rekordně intervenovala, za eura utratila 58 miliard. Celkově plánuje stát v letošním roce podle své strategie financování a řízení státního dluhu vydat bondy přinejmenším za 150 miliard korun.

Daní za zájem zahraničních spekulantů je podstatně větší závislost Česka na zbytku světa. „Citlivost českého dluhopisového trhu na globální finanční a tržní vývoj roste,“ dodává Lobotka.

Podíl českých vládních dluhopisů držených zahraničními investory (v procentech z celkově vydaného objemu)
RokPodílV miliardách
2016 (březen)24,7347
201521,2294
201414,49197
201311,99193
20129,84157
201111,7167

Pramen: Ministerstvo financí