Viceguvernér Hampl: ČNB je transparentní, termín exitu nevím

Mojmír Hampl (40) se narodil ve Zlíně a hned po revoluci se vrhl do diskusí o vztahu mezi kurzem a obchodní bilancí.

Mojmír Hampl (40) se narodil ve Zlíně a hned po revoluci se vrhl do diskusí o vztahu mezi kurzem a obchodní bilancí.

ČNB
ČNB
Česká národní banka (ČNB) bude oficiální součástí Evropské rady pro systémová rizika (ESRB), což je vznikající orgán na úrovni Evropské unie, který by měl v budoucnu zajistit včasné varování před hospodářskými krizemi. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila vláda.
ČNB
ČNB
13
Fotogalerie

Politika České národní banky je transparentní, protože mluví o nejpravděpodobnějším termínu ukončení kurzového závazku. Na setkání lídrů českého exportu to dnes řekl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Dodal, že přesný termín ukončení závazku neví a ani nemůže vědět, protože ten záleží na budoucím vývoji.

Hampl zopakoval poslední prohlášení bankovní rady ČNB, která uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Posunula tak termín o jedno čtvrtletí. Rada zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

Nejen průmyslu, ale celé ekonomice by se podle Hampla bez kurzového závazku ČNB dařilo hůře. Utlumená poptávka má dopad na bohatství země, a kurz je po úrokových sazbách druhým nejlepším nástrojem k jejímu nastartování, řekl. Nárůst reálných mezd začal až po roce 2013, dodal.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu zhruba 592 miliard korun.

Členové bankovní rady se na zasedání ve čtvrtek 29. září shodli, že není možné vyloučit zavedení záporných úrokových sazeb pro podporu režim devizových intervencí nebo jeho hladkého ukončení. "Panoval konsensus, že není možné vyloučit zavedení záporných měnověpolitických sazeb jako nástroje na podporu kurzového závazku či hladkého průběhu opuštění závazku," uvádí záznam.

Europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer v neděli v České televizi varoval, že ČNB bude zřejmě po ukončení devizových intervencí čelit velkému tlaku spekulantů.