Česku zlevňuje dluh. Stát si půjčuje až o třetinu laciněji, na úrocích přesto neušetří

Trh nahrává státu levnějším financováním jeho dluhu

Trh nahrává státu levnějším financováním jeho dluhu Zdroj: Tereza Kovandová

Česko má malý důvod k oslavě. Investoři jsou totiž ochotni půjčovat zemi peníze za stále výhodnějších podmínek, a levněji tak financovat rostoucí zadlužení. Na pět let si tak Česko momentálně půjčuje za o třetinu nižší úrok než ještě před rokem a levněji si země dokázala obstarat peníze na trzích naposledy v únoru loňského roku. Důvodem silnější investorské přízně je zejména předpoklad blížícího se uvolňování měnové politiky napříč světem včetně Česka. A tedy i očekávání investorů, že v budoucnu ponesou stejné dluhopisy podstatně méně než dnes. Ani pokles úroků ovšem nedokáže v příštích letech vyléčit bolavou patu Česka posledních let, a totiž růst nákladů na zadlužení. 

„Trh s ohledem na neuspokojivou výkonnost české ekonomiky sází na sice možná nikoli brzký, zato však rychlý, možná až agresivní pokles sazeb ČNB vynucený hospodářskou situací. Trh stejně jako náš tým věří, že čím později, tím rychleji půjdou sazby v Česku dolů,“ říká ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Česko momentálně zaplatí za pětiletou půjčku roční úrok 4,17 procenta. Ještě loni v říjnu přitom investoři požadovali za půjčku zemi takřka 6,2 procenta ročně. Prakticky to z každé nově půjčené miliardy znamená za dobu trvání dluhu zhruba stomilionovou úrokovou úsporu. Takřka polovina tohoto poklesu jde přitom na vrub jen uplynulým dvěma měsícům. Obdobný propad úroků může země oslavit i v případě dlouhodobých půjček trvajících deset a více let. 

„Financování státního dluhu je z velké části o refinancování, které se nedá s ohledem na splatnost dluhopisů odkládat systematicky na výhodnější dobu, až budou úrokové sazby níže,“ zdůrazňuje omezenou možnost státu využívat zrovna příznivých situací na finančních trzích Petra Vodstrčilová Ministerstva financí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!