Dividendová úroda na pražské burze. Banky pošlou akcionářům víc peněz, u ČEZ se čeká na stát

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: E15 Dominik Kučera

Vítejte u nového vydání Investičního newsletteru e15. Akcionáři firem a bank obchodovaných na hlavním parketu pražské burzy se i letos mohou těšit na štědré dividendy. Praha opět potvrdí pověst jednoho z nejatraktivnějších dividendových trhů na světě.

Objem peněz vyplacený investorům by měl letos přesáhnout hranici 80 miliard korun, v optimističtějším scénáři dokonce více než 90 miliard. Půjde sice o pokles oproti loňskému roku, kdy to bylo 121 miliard korun, tento výsledek však byl ovlivněný mimořádně vysokou dividendou energetické společnosti ČEZ.

„Pražská burza patří dlouhodobě k trhům s nejvyšším dividendovým výnosem, což je dáno strukturou listovaných společností, kde mají nejvyšší váhu velké, stabilní, dividendové tituly,“ říká analytik J&T banky Milan Lávička. V loňském roce dosáhl dividendový výnos titulů, které jsou součástí pražského burzovního indexu PX, mety osmi procent. Letos by to mělo být okolo 7,5 procenta.

„Pro srovnání německý DAX či francouzský CAC 40 se výnosem pohybují pod hranicí tří procent. Celoevropský index Stoxx Europe 600 pouze lehce překračuje hodnotu tří procent,“ podotýká portfolio manažer Fio banky David Brzek. Praze se v tomto ohledu blíží například budapešťská či varšavská burza, kde dividendové výnosy u hlavních indexů dosáhly loni šesti, resp. zhruba čtyř procent.

Navýšení dividendy se podle návrhů pro nadcházející valné hromady dočkají akcionáři všech tří bank – Komerční banky, Moneta Money Bank i rakouské Erste, do jejíž skupiny patří i Česká spořitelna.

Hned 82,66 koruny na akcii hodlá vyplatit Komerční banka, loni to bylo 60,42 koruny. Dividendový výnos tak při aktuálním akciovém kurzu okolo 850 korun atakuje hranici velmi slušných deseti procent. Výší dividendy vedení finančního domu překvapilo analytiky. „Představený záměr vyplatit celý loňský zisk a příslib zachování 100procentního výplatního poměru i pro letošní rok představují i pro nás pozitivní překvapení,“ uvádí analytik Patria Finance Michal Křikava.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!