ANALÝZA: Amerika tápe. Hledá lék pro ekonomiku

Žena mává vlajkou Spojených států.

Žena mává vlajkou Spojených států. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump.
Prezident Donald Trump a zdravotnická loď, která má pomoci New Yorku.
Vylidněný Brooklyn v New Yorku.
New York v době koronaviru
Boj s koronavirem v New Yorku
18
Fotogalerie

Léčba nesmí být horší než samotný problém, tweetoval americký prezident Donald Trump. Počet úmrtí, který by způsobilo dlouhodobé odstavení ekonomiky, by byl podle něj vyšší než počet obětí pandemie koronaviru. Kritici prezidentovi vyčítají, že jeho tvrzení nebyla vědecky podložená. Trumpův způsob komunikace je svérázný, ale to ještě neznamená, že by někdy nemohl mít pravdu.

V době globální pandemie často zaznívá, že zdraví lidí je důležitější než jakékoliv nepříznivé hospodářské dopady. Pokud by ale dlouhodobě nefungoval průmysl a služby, velká část společnosti by se dostala do svízelné sociální situace, která by se bezpochyby odrazila i na zdravotním stavu obyvatel.

Na druhé straně Trumppova slova, že by se Amerika mohla vrátit k normálnímu životu už do Velikonoc, se ve Spojených státech stala terčem silné kritiky odborníků, podle níž je prezident zcela mimo realitu.

Amerika zřejmě pocítí veškeré sociální důsledky ekonomického propadu rychleji a silněji než třeba severozápadní Evropa – vzhledem k tamním velkým majetkovým rozdílům, nižší ochraně zaměstnanců i rozdílné úrovni zdravotní péče a zdravotnických zařízení.

„Máme zdravotní systém, který je zároveň nejlepší i nejhorší na světě,“ napsala s nadsázkou známá publicistka Anne Applebaumová v časopise The Atlantic. Stížností na chaos při zvládání pandemie v USA, které už v počtu nakažených překonaly oficiální údaje Číny, přibývalo téměř geometrickou řadou.

Je to vůbec stimul?

Spojené státy v minulých dnech zažily historicky rekordní nárůst nezaměstnanosti, o práci přišly více než tři miliony lidí. Nadějí se stal obrovský „stimulační balík“ opatření ve výši 2,2 bilionu dolarů – největší v historii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!