Business as (un)usual Jakuba Lohniského. Zkrácený provoz v obchoďáku? Dřív nemyslitelné

Jakub Lohniský, spolumajitel módní značky Le Premier

Jakub Lohniský, spolumajitel módní značky Le Premier Zdroj: Michaela Szkanderová

Minulý týden jsem psal, že stále čekáme na podporu z programu Antivirus za březen. A nechtěl jsem tomu už snad ani věřit, ale teď ve čtvrtek jsme se dočkali. Skočili jsme pro Bohemku a řádně to oslavili. Teda chtěli jsme, než jsme zjistili, že nám přišlo asi o sto tisíc méně. Prý ale až dodáme nějaké (další) dokumenty, tak nám pak zpětně doplatí i zbytek. 

Už jsme také odeslali mzdy za duben a zároveň znovu požádali o podporu úřad paní ministryně Maláčové. Tak snad to bude napodruhé rychlejší. Stejně ale ve svých plánech počítáme až s půlkou června. 

A jak se nyní má prodejce oblečení? Nijak zvlášť dobře. Od pondělí máme otevřeny všechny prodejny, kde to jde, a jak se dalo čekat, poptávka po módním zboží je minimální. Obchodní centra jsou prázdná a dokud nebudou fungovat food courty, nebude tomu jinak. 

Situaci vnímají i pronajímatelé, protože povolují zkrácené otevírací doby, což by jinak bylo zcela nemyslitelné. Zákazníci prostě nechodí a pokud neprodáváte kola nebo outdoor oblečení, tak jste rádi za kohokoli, kdo do obchodního centra zabloudí. 

Díky tomu, že naše obraty jsou z 80 procent tvořeny výrobou na míru, tak máme proti běžným konfekčním obchodům trochu výhodu. Znovu se rozjíždějí svatby a tak vyrábíme obleky a košile na míru v celkem dobrém počtu. Pokud bych to měl srovnat s čísly, která jsme si na toto období malovali ještě v lednu, jsme sice 30 procent pod plánem, ale i tak zaplaťpánbůh za ně. Zase totiž tečou nějaké peníze na účet. 

Na čtvrteční ranní poradě jsem se také ptal svých vedoucích, jaký je stav v jednotlivých centrech, jestli jsou někde obchody, které neotevřely. A bohužel ano. Z toho, co víme, odhadujeme, že zhruba pět procent nájemců má zatím zavřeno nebo zásadně omezenou otevírací dobu. Jestli za tím stojí celkový krach nebo si jen spočítali, že se jim vyplatí kvůli snížené poptávce dále držet lidi na 60 procentech mzdy doma, to netuším. Ale něco se děje. 

Zásadní bude, jestli se podaří dotáhnout onu 50procentní dotaci od státu na nájem. V mém posledním příspěvku tady jsem byl plný optimismu, ale teď se nic neděje a podle zákulisních informací se to lehce zaseklo. Pokud tato podpora padne, tak bez jakékoli hysterie tvrdím, že neotevře více než pět procent nájemců. Držme si tedy palce.

Autor je zakladatel módní značky Le Premier.