Další obrat. Řecko nebude po Češích požadovat negativní testy na covid, uvedl Babiš

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku Zdroj: Reuters

Premiér Andrej Babiš
Dovolená v Řecku
Dovolená v Řecku
Dovolená v Řecku
5
Fotogalerie

Negativní testy na koronavirus pro dovolenou v Řecku nebudou pro české občany od pondělí, jak se plánovalo, potřeba. Řecký premiér změnu vyhlásí dnes, upřesnil premiér Andrej Babiš (ANO) své předchozí oznámení na twitteru. „Premiér uznal naše argumenty a psal mi, že to ohlásí dnes. Takže nic nebude od pondělí potřeba,“ uvedl Babiš. Informaci potvrdilo na základě diplomatických zpráv i ministerstvo zahraničí.

„Podle informací od naší ambasády v Aténách, i podle sdělení z řecké ambasády v Praze by skutečně nemělo řecké vládní nařízení o nutnosti testování českých turistů vejít v platnost. Čekáme v tuto chvíli na oficiální změnu tohoto dokumentu a jeho publikování,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Stejné stanovisko k věci z řecké strany potvrdila i ambasáda Řecka v Praze. 

Řecko nedávno kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy ne starší než 72 hodin pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření má, v případě Česka mělo, platit od pondělí 17. srpna. V příštím týdnu má do země letět asi 4 800 Čechů, do poloviny září více než 30 tisíc.

„Právě jsem mluvil s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka,“ uvedl premiér.