Dotaci na nájemné můžou dostat i podnikatelé prodávající přes okénko či e-shop

Řada restaurací zavřela úplně

Řada restaurací zavřela úplně Zdroj: E15 Michal Nosek

Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Řada restaurací zavřela úplně
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
6
Fotogalerie

Částečné uhrazení nájemného vládou by se mělo vztahovat na všechny podnikatele, kteří byli postiženi vládními nařízeními kvůli koronaviru a museli nadále platit nájem. Týká se to tak i podnikatelů, kteří během pandemie provozovali například e-shop nebo prodávali zboží v provozovnách přes okénko.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) plánuje na jednání vlády v pondělí prosadit, aby stát postiženým podnikatelům uhradil polovinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Dalších 30 procent by měl uhradit pronajímatel a 20 procent nájemce.

"Na podporu dosáhnou všichni, kteří byli vládním nařízením odstaveni a musí platit nájemné, bez ohledu na to, zda měli otevřené okénko, nebo provozovali e-shop," uvedl Havlíček v České televizi.

Vicepremiér Havlíček dodal, že prozatím má na jednání vlády předjednanou podporu pro uhrazení nájmu státem podnikatelům z jedné třetiny. Jelikož by ale hrazení poloviny nájmu stálo stát podle něj jen o jednu miliardu více, bude se snažit prosadit tuto variantu. V případě, že by stát hradil třetinu nájemného, stálo by to rozpočet zhruba tři miliardy korun. V případě poloviny by to byly čtyři miliardy korun.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v dnešní tiskové zprávě návrh přivítal. Vyzval ovšem vládu, aby akceptovala návrh ohledně dotace na nájem ve výši 50 procent, a ne 33 procent. "Očekáváme, že příspěvek na nájem by mohl pomoci až 150 tisíc podnikatelů," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Příspěvek na nájem podle svazu pomůže také restauracím a kavárnám, když současné odhady počítají s tím, že by krizi nemusela přečkat zhruba každá třetí provozovna.

"Dotace státu na pokrytí části najmu tak může zachránit existenci řady restaurací," uvedl člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák. Zároveň vyzval stát, aby vytvořil pro restaurace i hotely speciální uvěrový program COVID s vyšším ručením pro komerční úvěry.