Česká síťovka šije roušky, rozdává je zdarma

Daruj roušku

Daruj roušku Zdroj: Česká síťovka

Designová rouška
2
Fotogalerie

Ekonomické následky pandemie zaznamenává mimo jiné i český textilní průmysl, kde se ročně protočí kolem 57 miliard korun. Mezi firmami, které hlásí dramatický propad tržeb, je také Česká síťovka. Přesto se firma snaží dál vyrábět, přeorientovala se na výrobu roušek.

Tradice výroby síťových tašek byla v Česku znovuobnovena v roce 2012. Od té doby se vyrobilo přes 800 tisíc kusů populární tašky. Po úspěšných letech ale nyní firma bojuje o přežití, výroba se téměř zastavila.

„Loni v březnu se nám podařilo prodat sedm tisíc kusů síťových tašek, letos to byla za stejné období jen tisícovka. Propad v prodeji tedy činí 70 procent a během dubna očekáváme stejný scénář. Zásadně klesly objednávky z jednotlivých prodejen, kam síťovky dodáváme – buď jsou zavřené, nebo samy řeší existenční problémy. Navíc někteří odběratelé v březnu vyrobené zboží už vůbec nepřevzali a za starší dodávky nezaplatili, protože se sami snaží zachránit,“ popsala situaci majitelka firmy Karolína Pechová.

Populární síťové tašky teď česká řemeslná manufaktura téměř nešije. Švadleny z chráněných dílen, se kterými firma od začátku svého vzniku spolupracuje, ale nezahálejí. Šijí roušky. A rozdávají je zdarma.

„Zároveň jsme spustili několik kampaní na podporu výroby roušek, které putují na konkrétní místa, kde jsou potřeba,“ doplňuje Karolína Pechová. Bez další pomoci zákazníků se ale zastaví i výroba roušek. Firma sama neufinancuje materiál. Samozřejmě se stále snaží udržet alespoň prodej síťových tašek, a proto se majitelka rozhodla, že za každý nově uskutečněný nákup na e-shopu nad 250 korun nechají pro potřebné vyrobit tři bavlněné roušky.

Jako první vybrali farní charitu v Dobrušce. Nákupem síťovky tak zákazníci pomohou vyrábět další roušky pro ty, kterým chybí, a zároveň třeba přispějí k záchráně malého českého podniku. „Současně jsme se rozhodli vyhovět poptávce našich zákazníků po nákupu samostatných roušek. V našem e-shopu jsou v prodeji designové dvouvrstvé roušky s drátkem kolem nosu. A za každou koupenou roušku opět věnujeme jednu potřebným,“ řekla Karolína Pechová.

Věří, že se situace během května zlepší a její firma se opět vrátí k šití síťových tašek. Prozatím práci pro švadleny, se kterými spolupracuje, má. Kromě toho pro firmu pracují i další švadleny z domova, což využívá mnoho aktivních žen v důchodu. Dohromady pro Českou síťovku šije 40 lidí. Režim, ve kterém nyní pracují, je ale dlouhodobě neudržitelný. „Snažíme se přežít. Výroba roušek, které primárně poskytujeme zdarma, nás sice těší, ale dlouho neuživí,“ uzavřela Karolína Pechová.