IKEA věnovala hmotnou pomoc v hodnotě 10 milionů korun, v obchodních centrech odpouští nájemné

První vlaštovka. Nájem prodejcům jako první odpouští realitní část koncernu IKEA.

První vlaštovka. Nájem prodejcům jako první odpouští realitní část koncernu IKEA. Zdroj: Profimedia

Společnost IKEA Česká republika je od uzavření svých obchodních domů v polovině března v úzkém kontaktu s krizovými štáby měst, v jejichž okolí podniká. Na ochranu zdraví a zvýšení bezpečnosti osob z vysoce rizikových skupin už vyčlenila hmotnou pomoc v hodnotě 10 milionů korun.

Hned v první vlně celospolečenské solidarity darovala IKEA tisíce metrů bavlněných látek na šití roušek. Následně našlo v dočasných centrech zdravotní péče uplatnění 250 postelí a matrací, 2 600 kusů lůžkovin a ručníků. Věcné dary byly využity například ve Fakultní nemocnici v Motole na kompletní vybavení improvizovaného zázemí pro odpočinek i spánek lékařů a zdravotníků, kteří se vzhledem ke zvýšenému riziku nákazy rozhodli dočasně pobývat v nemocnici

„Fakultní nemocnice v Motole vyhradila pro účely dočasného pobytu zdravotnického personálu v nemocnici speciální patro se zázemím pro odpočinek i spánek. Improvizovaný prostor nyní vybavujeme 150 postelemi a ložním prádlem. Se zástupci Fakultní nemocnice Motol v tuto chvíli jednáme o dalších formách pomoci,“ uvádí Vladimír Víšek, manažer pro trvalou udržitelnost, IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

IKEA také reagovala na potřebu vybavit místa dočasného ubytování pro lidi bez domova, kteří představují vysoce rizikovou skupinu. Pro tyto účely darovala Červenému kříži v Praze a Armádě spásy v Ostravě 200 matrací a 1 450 kusů polštářů, přikrývek, ložního prádla a ručníků. Na tomto poli je také evidován velký zájem o uzavíratelné plastové sáčky využitelné pro sterilní přepravu roušek.

„Podobně jako mnoho jednotlivců a společností, i my jsme se v současné mimořádné situaci rozhodli pomoci a naplnit tak náš závazek o pozitivním dopadu na místní komunity ve městech, kde působíme. Ve spolupráci s krizovými týmy městských samospráv v Praze, Brně a Ostravě pomáháme reagovat na konkrétní potřeby a poskytujeme potřebné vybavení do nemocnic, zdravotnických a pečovatelských zařízení a mnoha dalším pomáhajícím organizacím,“ říká Vladimír Víšek.

Lokální podpora na jednotlivých trzích vychází z globálního přístupu mateřské společnosti Ingka Group, která rozhodla o poskytnutí nouzové pomoci prostřednictvím věcných darů v hodnotě 26 milionů eur. 

Součástí globální strategie pomoci ze strany Ingka  Group je také podpora a ochrana nejohroženějších skupin malých a středních podnikatelů. V rámci těchto opatření společnost, která v České republice provozuje nákupní centra Avion Shopping Park, rozhodla o odpuštění platby nájemného a servisních poplatků pro všechny nájemní jednotky po dobu jejich uzavření v souladu s vládním opatřením.