Havlíček: Vnitřní prostory restaurací otevřou v první polovině června

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) |

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) | Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Interiéry restaurací by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nevýše čtyři lidé, řekl dnes Havlíček novinářům při návštěvě Berouna.

Venkovní prostory gastronomických podniků jsou opět v provozu ode dneška. Kvůli pandemii koronaviru na ně mají přístup jen lidé, kteří mají negativní test na covid-19, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali.

O dalším uvolnění Havlíček vede debatu s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví. Podle něj by se interiéry restaurací mohly otevřít v prvním červnovém týdnu, nejpozději ve druhém. „Zatím je v plánu v té první vlně v rámci restaurací 50 procent kapacity restaurace a samozřejmě všechna opatření hygienického charakteru,“ uvedl ministr.

Znamená to například, že stoly by měly být od sebe vzdáleny alespoň 1,5 metru. „Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách,“ dodal Havlíček, který v pondělí přijel do Berouna promluvit si s několika provozovateli restaurací a podívat se na otevřené zahrádky.

Za jakých podmínek je dnes možné si dát pivo na zahrádce?

Video placeholde
Zahrádky restaurací otevřou, podívejte se, za jakých podmínek můžete do restaurace • Videohub

.