Lidé mohou odložit roušky v MHD. Končí i poslední omezení v restauracích | E15.cz

Lidé mohou odložit roušky v MHD. Končí i poslední omezení v restauracích

ČTK

Povinnost nosit roušku trvá ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Do stavu před koronavirovou pandemií se vrací většina restaurací, kaváren nebo hospod, padlo poslední omezení jejich provozu, a to zákaz mít otevřeno po jedenácté v noci. Lidé mohou již také konzumovat občerstvení například v hledištích kin.

Zatímco velká část Česka je téměř bez restrikcí proti koronaviru, v Praze a v Moravskoslezském kraji hygienici některá opatření kvůli vyššímu riziku šíření nemoci covid-19 nechali v platnosti, případně je ještě zpřísnili.

V hlavním městě zůstává povinnost mít zakrytá ústa a nos i při vnitřních hromadných akcí nad 100 lidí a v metru. Také v Moravskoslezském kraji musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí a rovněž pracovníci ve službách péče o tělo, například kadeřníci. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde se poslední týdny nejvíce šíří koronavirus, jsou povinné roušky i ve všech budovách mimo bydliště a veřejné dopravě.

V uvedených okresech jsou kvůli epidemiologické situaci dál zakázány návštěvy v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních a noví klienti musí mít negativní test. Akcí se může účastnit maximálně 100 lidí v každém odděleném sektoru. Tamní restaurace a další stravovací provozovny, včetně venkovních prostor, musí mít zavřeno od 23:00 do 08:00. Prodávat se může přes okénko.

Zápisník Petry Jansové: Lék pro české restaurace

Pro restaurace, hospody a kavárny ve zbytku státu zákaz nočního provozu dnes přestal platit. Stravovací zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru zavřena od 14. března a postupně se jejich provozy otevíraly od 11. května.

Češi mohou ode dneška také čerpat státní poukazy na pobyty v tuzemských lázních, podmínkou pro okamžitou slevu 4000 korun je strávit v lázeňském zařízení aspoň šest nocí a využít minimálně pět procedur. Vláda chce tímto podpořit lázně, které při koronovirové krizi přišly o klientelu.

Kratší jídelní lístky, ještě větší důraz na lokální suroviny. Gastronomii čekají velké změny
Účet hospodských za uzávěru je 14 miliard měsíčně

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!