Listopadové testování žáků se bude týkat osmi okresů. Školy zůstanou otevřené

Testování na covid-19

Testování na covid-19 Zdroj: Reuters

.
.
.
Výuka žáků v soukromé základní škole Sion v Mandysově ulici v Hradci Králové (21. 10. 2021)
5
Fotogalerie

Listopadové testování ve školách se bude podle aktuálních dat o šíření epidemie covidu-19 týkat osmi okresů, situace je špatná hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, řekl po jednání ústředního krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD).

Krizový štáb se podle Hamáčka zabýval vývojem epidemie. Pokud se vezme počet hospitalizovaných v poměru k počtu nakažených, čísla jsou podle Hamáčka lepší než v minulých vlnách epidemie. Řešila se také situace ve školách, podle Hamáčka je prioritou, aby školy zůstaly otevřené.

Ministerstva zdravotnictví a školství se minulý týden dohodla na tom, že 1. a 8. listopadu se uskuteční ve školách plošné testování. Týkat by se mělo okresů, kde je týdenní přírůstek nových případů vyšší než 300 na 100 tisíc obyvatel. Podle nynějších dat o epidemii by se to podle Hamáčka mělo týkat osmi okresů, ministerstvo zdravotnictví ale situaci vždy jednou týdně vyhodnotí. Pokud se situace zhorší, je možné že se testování bude týkat více okresů.

Hamáček také řekl, že požádal ministerstvo zdravotnictví, aby odhadlo, kolik testů na covid bude do konce roku potřeba. Pokud to bude nutné, správa hmotných rezerv dokoupí další.

Video placeholde
Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné? • Videohub