Vláda dohnala lidi k práci na černo. Služby marně shánějí pracovníky

Kadeřnictví a holičství jsou uzavřena.

Kadeřnictví a holičství jsou uzavřena. Zdroj: Profimedia

Bar/ák u metra Florenc
Knedlíčky Dim Sum v restauraci SIA
Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy
Kadeřnický salon Hairtrend Lukáše Kluckého
5
Fotogalerie

Počty nakažených koronavirem v posledních dnech stoupají. Zatímco personál v restauracích bude muset od listopadu kontrolovat u zákazníků doklad o bezinfekčnosti, kadeřnictví, fitness centra a další firmy v oblasti služeb mají nulové informace o tom, co je čeká. „Nikdo se s námi nebaví. Vláda přitom dohnala spoustu lidí k práci ,na černo‘, takže zaměstnance neseženete,“ stěžuje si předsedkyně Asociace zaměstnavatelů v kadeřnickém a beauty oboru Petra Vavrušková.

Podnikatelé v oblasti služeb si stěžují, že nemají informace, co se v jejich sektoru chystá s ohledem na pandemickou situaci. Na nulovou komunikaci ze strany vlády si stěžují fitness centra, wellness centra, kosmetické či kadeřnické salony. 

„Nemáme absolutně žádné informace a připadá mi neuvěřitelné, že po tak dlouhé době, kdy s covidem koexistujeme, nemáme vůbec žádnou jistotu, zda a jak nás vláda finančně podrží,“ obává se Vavrušková.

„Několikrát jsem hovořila s ministrem Havlíčkem, a když jsem ho upozornila, že nebudeme mít zaměstnance, protože si všichni zvyknou na práci na černo, odpověděl mi, že přece můžeme jezdit ke klientům domů,“ uvedla Vavrušková. Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) se k tomu nevyjádřil. Vavrušková považuje práci doma u klientů za rizikovější než v salonu. 

Nulovou komunikaci ze strany vlády potvrzují podnikatelé i majitelé salonů. Majitel kadeřnického salonu Hairtrend Lukáš Klucký by bez vlastních úspor pandemii podnikatelsky nepřežil. „Musel jsem mít našetřeno, abych to zvládl. Během pandemie jsem přišel o víc než dva miliony korun, pokud do toho zahrnu ztrátu výdělku a náklady na rodinu,“ uvádí.

V nejistotě a bez jakýchkoli informací zůstávají fitness centra. Prezidentku České komory fitness Janu Havrdovou situace znepokojuje a případné protipandemické opatření nařizující nošení roušek při cvičení považuje za nepřijatelné.

„V případě, že by se katastrofální situace s uzavíráním služeb opakovala, doufáme, že se najede na programy, které už fungovaly,“ říká Havrdová a dodává, že dosud nemají jakékoli informace o tom, že by se tak v případě nutnosti dělo.

Snažili jsme se některé informace zjistit od ministerstva zdravotnictví, odpovědi jsme se ale nedočkali. Ministr Havlíček sdělil deníku E15, že pro zmírnění případných přísnějších opatření je klíčové, aby se naočkovalo co nejvíce lidí. „Zásadní je, aby se co nejvíce lidí naočkovalo a postupně využilo možnost třetí dávky. To je nejlepší prevence případných přísnějších epidemických opatření,“ dodává Havlíček.

České wellness centrum Infinit ztratilo během jedenácti měsíců uzavření  šedesát milionů korun bez započtení ušlého zisku v podzimních a zimních měsících, které jsou zásadní.

„Ukázalo se, že k šíření covidu v těchto provozech nedochází, a naopak vnímáme, že je důležité umožnit lidem v rámci prevence posilovat fyzické a psychické zdraví, k čemuž naše služby slouží,“ tvrdí manažerka wellness centra Infinit Michaela Matějovská.

Ačkoli vláda uzavírání podniků a služeb neavizuje, po zkušenostech z předchozího roku podnikatelé postrádají jistotu. „Nemáme informace o tom, jakou pomocnou ruku by nám v případě nutnosti vláda nabídla. Pro nás je v případě zavírání nutné, aby pomoc pokryla ihned veškeré ztráty,“ dodává Matějovská.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Finanční kompenzace, které vláda lidem v sektoru služeb poskytla, považují někteří podnikatelé za nedostatečné. „Během pandemie jsme dostávali patnáct tisíc korun, z čehož se musí odečíst sociální a zdravotní pojištění, takže zbývá sedm tisíc. Bez úspor bych musel s tímto platem uživit čtyřčlennou rodinu, což je naprosto absurdní,“ stěžuje si Klucký.

Kvůli zhoršující se pandemii bude od 25. října povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Od listopadu pak bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti a testy na covid zdarma budou jenom pro lidi do osmnácti let, plně očkované a lidi se zahájeným očkováním nebo pro ty, kteří se nemohou očkovat.