Michl navrhne osekání úrokových sazeb na polovinu

Aleš Michl

Aleš Michl Zdroj: Michael Tomeš

Aleš Michl
Aleš Michl
3
Fotogalerie

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Aleš Michl navrhne snížení základní úrokové sazby centrální banky ze současného jednoho procenta na polovinu. Kvůli dopadům koronavirové epidemie na ekonomiku je podle něj potřeba dál zlevnit peníze a zajistit jejich dostupnost pro firmy a podnikatele. Michl to uvádí v článku v Mladé frontě Dnes.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně, výjimečně i na mimořádných zasedáních. Příští řádné zasedání je naplánováno na 7. května.

"Navrhnu snížit základní sazbu ČNB ze současných 1,00 procenta na 0,50 procenta," uvádí Michl. Také se domnívá, že bude potřeba, aby centrální banka zajistila nabídku levných peněz pro banky, pokud je budou potřebovat pro úvěry lidem a podnikům. ČNB podle něj může přispět také k tomu, aby se na trhu peněz a státních dluhopisů normálně obchodovalo.

Ke snížení úrokových sazeb vyzval minulý týden v televizním projevu premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že centrální banka by se mohla se státem podělit o svůj zisk.

ČNB se proti premiérovým výrokům ve čtvrtek ohradila s poukazem na svoji nezávislost na vládě.

"Česká národní banka, bankovní rada ani žádný člen bankovní rady ze zákona nesmějí přijímat ani vyžadovat pokyny od prezidenta, vlády, parlamentu, správních úřadů ani jiného subjektu," zdůraznila ČNB v prohlášení. Dodala, že nezávislost je vedle otevřenosti a odbornosti jedním ze tří základních principů jejího fungování.

ČNB v březnu snížila úrokové sazby dvakrát s cílem zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. Bankovní rada snížila 26. března základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento, deset dní předtím schválila pokles sazeb o půl procentního bodu.