Moderna: Nová vakcína proti variantě omikron by mohla být k dispozici na začátku roku 2022

Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022.

Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022. Zdroj: ČTK

Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022.
Varianta omikron se jeví jako nakažlivější. Moderna by mohla vyvinout novou vakcínu na začátku roku 2022.
3
Fotogalerie

Podle hlavního lékaře společnosti Moderna Paula Burtona může být nová varianta koronaviru omikron nakažlivější a již zavedené vakcíny na ní nemusí fungovat. Pokud by to byla pravda, nová vakcína, která by na novou variantu fungovala, by mohla být k dispozici na začátku roku 2022, informoval Bloomberg. Vakcínou od společnosti Moderna se proti koronaviru již očkuje téměř rok. 

„O schopnosti současné vakcíny poskytovat ochranu bychom měli vědět během několika příštích týdnů,“ řekl Burton v neděli v pořadu „Andrew Marr Show“ od BBC. „Pokud budeme muset vyrobit úplně novou vakcínu, myslím, že by mohla být k dispozici ve velkém množství začátkem roku 2022,“ řekl. „Pozoruhodné na mRNA vakcínách je to, že je můžeme vyvinout velmi rychle,“ dodal Burton.

Biotechnologická společnost se sídlem v Cambridge v Massachusetts ve čtvrtek zmobilizovala stovky zaměstnanců hned poté, co se rozšířily zprávy o variantě omikron. Jistá ochrana proti nové variantě by měla stále existovat v závislosti na tom, kdy byl člověk očkován. 

Jak je to s třetí dávkou očkování?

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

„Pokud nejste očkováni, nechte se očkovat,“ řekl. „Je to nebezpečně vyhlížející virus, ale myslím, že nyní máme v naší výzbroji mnoho nástrojů, jak s ním bojovat.“ Moderna už v pátek uvedla, že rychle pracuje na testování současné vakcíny proti nové variantě a studuje dva kandidáty na přeočkování.

Nizozemsko, Dánsko a Austrálie v neděli oznámily první případy výskytu varianty koronaviru omikron na svém území. Německo ohlásilo svoji dosavadní nejvyšší sedmidenní incidenci a do statistiky připsalo 44 401 nových případů nákazy. Filipíny kvůli výskytu varianty omikron dočasně pozastavily leteckou dopravu ze sedmi evropských zemí, včetně České republiky.

Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek "znepokojivá" si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.