Od středy bude možné na 48 hodin cestovat mezi Českem, Slovenskem a Maďarskem

Státní hranice

Státní hranice Zdroj: Policie ČR

Státní hranice
Státní hranice
3
Fotogalerie

Od středy budou moci Češi, Slováci a Maďaři mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění COVID-19 a bez karantény, pokud se vrátí do své země do 48 hodin. Uvedli to ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček (ČSSD) a na twitteru také premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády už se v pondělí na takovém režimu domluvil se slovenským protějškem Igorem Maťovičem.

Rakousko se k návrhu staví rezervovaně, ve středu tak systém bude fungovat pouze pro Slovensko a Maďarsko napsal uvedl v úterý večer ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). S rakouskou stranou o možnosti jednal během dne, čekal na postoj celé vlády.

„Se Slovenskem je od zítřka (středy) dohodnuto, že bude možné vycestovat a během 48 hodin se vrátit bez testu. Včera (v pondělí) o tom hovořili premiéři obou zemí a bylo to jedním z témat schůzky se slovenským kolegou. Dnes ještě řešíme některé detaily se slovenskou stranou, včetně toho, jak bude lhůta kontrolována. Na naší straně jsou od pondělí kontroly namátkové, a to by mělo platit i v tomto případě,“ uvedl Petříček.

Babiš v pondělí napsal, že by měli režim kontrolovat slovenští policisté. Petříček v úterý odpoledne vzkázal, že se slovenskými kolegy hovořil o možnosti formuláře. Čeští občané by na hranicích mohli dostat potvrzení o času vstupu na slovenské území a následně prokázat čas výstupu při návratu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že jinak platí, že vláda pracuje na celkovém rozvolnění režimu cestování. Jde o rozdělení zemí na rizikové a nerizikové. Česko by pak mohlo upustit od testů na COVID-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, co budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Původně Vojtěch hovořil o tom, že takové uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, v pondělí ale mluvil o termínu o týden pozdějším. Dnes ho potvrdil i Petříček.