Odškodňovací opoziční zákon, který má pomoci podnikatelům, u vlády zřejmě narazí

Vláda Andreje Babiše opoziční návrh zákona na odškodnění podnikatelů v pondělí pravděpodobně zamítne.

Vláda Andreje Babiše opoziční návrh zákona na odškodnění podnikatelů v pondělí pravděpodobně zamítne. Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Zákon, navržený opozicí a upravující odškodňování podnikatelů postižených restrikcemi proti šíření nového koronaviru, u vládní koalice ANO a ČSSD pravděpodobně neprojde. Plná nebo částečná úhrada stálých nákladů, jak ji prosazuje TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN, by byla podle podkladů pro pondělní schůzi kabinetu prakticky bezbřehá. Zákonodárcům by měla vláda poslat k předloze záporné stanovisko.

Stát by měl podle části opozičních poslanců platit podnikatelům plnou výši fixních nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zcela zastavit. V případě omezení činnosti by se jednalo o náhradu poloviny fixních nákladů. Patří k nim nájemné, splátky půjček a leasingů, výdaje na energie, pojištění a na údržbu, servis nebo skladování dlouhodobého majetku, a také jiné nezbytné provozní výdaje.

Vymezení těchto nákladů je široké, neobsahuje maximální výši odškodnění a ani je neomezuje na smluvní povinnosti podnikatele uzavřené před vydáním vládních omezení, stojí v předběžném stanovisku kabinetu.

Předkladatelé podle podkladů nevyhodnotili rozpočtové dopady svého návrhu. Kabinet dává přednost „nynější praxi podpůrných programů, které jsou pružnější a umožňují pomoc lépe zacílit,“ píše se v materiálech.

Autoři návrhu odškodňovacího zákona tvrdí, že vládní podpora sice jde správným směrem, není však dostatečná. Kvůli složité administrativě se podle nich státní pomoc k řadě podnikatelů nedostala.