Harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku: konec karantény se uspíší

Ministr obchodu a dopravy Karel Havlíček

Ministr obchodu a dopravy Karel Havlíček Zdroj: ČTK

Ministr obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová
Sněmovna o koronaviru: Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (8.4.2020)
Karel Havlíček v roušce na tiskovce po jednání vlády
4
Fotogalerie

Vláda na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Místo pěti vln se tak podnikání uvolní ve čtyř vlnách. Termín 8. června z harmonogramu mizí a posledním datem bude 25. květen. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvedl, že kabinet vyšel ze svého slibu a že je připraven na základě vývoje epidemie harmonogram zpomalit i uspíšit. Klíčové bylo vyhodnocení vlivu velikonočních svátků, které dle jeho slov dopadly velmi dobře.

Už v pondělí 27. dubna se otevřely provozovny s plochou do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem a nejsou v obchodním centru. Původní plán přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 respektive 1000 metrů čtverečních až do června. Začaly znovu fungovat také autoškoly a posilovny či fitness centra bez zázemí. Mohou se také konat bohoslužby do 15 osob a otevřely knihovny, zoologické a botanické zahrady.

11. května se podle nového plánu otevřely restaurace se zahrádkou či výdejním okénkem. Dále se otevírají kadeřnictví, muzea, galerie či výstavní síně. Uvolnění opatření se vztahuje také na prodejny v nákupních centrech a provozovny nad 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra, dále i s otevřením venkovních prostor zámků, hradů a skanzenů a venkovními tréninkovými aktivitami profesionálních sportovců.

Poslední fáze tak přijde 25. května, kdy by měly v začít plně fungovat restaurace a ubytovací zařízení, stejně tak bazény, kina či divadla. V kinech se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mají lidé připravit na rozestupy v řadách i další hygienická nařízení. Náměstek ministra Roman Prymula Vojtěcha doplnil, že si v létě dokáže představit akce pro 150 až 200 lidí. Festivaly a velké sportovními zápasy se tak letos v létě Češi zřejmě neužijí.

Ministerstvo zdravotnictví připraví prováděcí předpisy s konkrétními povinnostmi pro veškeré akce a provozovny z harmonogramu. Stát bude velmi důsledně dodržování hygieny vymáhat a je při tom připraven zapojit Českou obchodní inspekci či živnostenské úřady.

„Vítáme urychlení otevření restaurací, i když myslíme, že zahrádky by se mohly zpřístupnit už od 1. května. Gastronomie totiž operuje s velmi nízkými maržemi a kritický je proto každý den. Už na Velikonoce začalo otevírat více podniků, zejména obědová bistra a pizzerie. Otevřené podniky teď v průměru dosahují až 70 procent tržeb oproti únoru. Věřím proto, že vyhlášení vlády motivuje i další podniky, aby otevřely co nejdříve,“ říká k úpravám harmonogramu „odemykání“ omezeného byznysu Igor Třeslín, ředitel pokladního systému Storyous, který je s gastroprovozy v úzkém kontaktu.

Pro řadu obchodů ale navržené úlevy situaci příliš neřeší. Michal Mička, majitel společnosti C2H, pod níž spadají prodejny módního zboží Pietro Filipi a Kara, například upozorňuje, že v jejich případě povolení znamená, že mohou otevřít jen 5 z celkového počtu 88 obchodů. „Každý den, kdy je zavřený nějaký náš obchod, je pro nás velkou ztrátou. Uvítali bychom, kdyby se uvolnění opatření ještě více urychlilo a došlo k otevření obchodních center, která nejsou o nic více riziková než supermarkety nebo venkovní nákupní třídy,“ poznamenává Mička. 

Otevřené restaurace: Kam v praze na jídlo během nouzového stavu >>>

Pět vln, ve kterých chce vláda uvolnit omezení podnikání:
20. dubna - Otevřou všechny provozovny řemeslníků, autobazary a autosalony, obnoví se farmářské trhy. Povoleny budou venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců v menších skupinách a svatby do 10 lidí za zpřísněných hygienických podmínek.
27. dubna - Začnou fungovat všechny maloobchody a služby s provozovnami do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem a nejsou v obchodním centru nad 5000 metrů čtverečních. Začnou fungovat turistická centra, autoškoly a posilovny či fitness centra bez zázemí. Mohou se konat bohoslužby do 15 osob, otevřou knihovny a venkovní prostory zoologických a botanických zahrad.
Další kroky budou následovat po 14 dnech:
11. května - Otevřou restaurace, hospody nebo bufety se zahrádkou nebo výdejním okénkem, kadeřnictví, muzea, galerie a výstavní síně. Otevřít mohou prodejny v nákupních centrech (za pozitivní epidemiologické situace) a provozovny nad 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra. Dále otevřou venkovní prostory zámků, hradů a skanzenů a prostory pro venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců.
25. května - Začnou plně fungovat restaurace a ubytovací zařízení včetně kempů. Uvolnění se pravdila pro konání kulturních, sportovních a společenských akcí (počet osob bude upřesněn). Uvolní se pravidla pro svatby a bude povolen provoz vnitřních prostor botanických a zoologických zahrad.
8. června - Tento termín byl z harmonogramu vyřazen.