Žádost o kurzarbeit: Jak zažádat o pomoc od státu?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pokud jste se jako firma nyní ocitli v nouzi kvůli opatřením proti šíření koronaviru, a pro své zaměstnance nemáte tolik práce jako dřív, využijte dotační podpory Antivirus. Program Ministerstva práce a sociálních věcí, pro který se vžil německý pojem kurzarbeit, pokryje firmám část mezd, aby nemusely propouštět. „Týká se to téměř všech firem,“ vysvětluje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu.

„Kurzarbeit“ z dílny MPSV

Program na ochranu zaměstnanosti Antivirus má pomoci firmám v této nelehké době prostřednictvím náhrady mezd – stát tak bude firmám přes Úřad práce ČR kompenzovat vyplacené prostředky. Cílem je, aby kvůli současné situaci nikdo nepřišel o práci. Aby firmy nemuseli propouštět a aby občané věděli, že se na stát mohou spolehnout." uvedla ministryně Maláčová.

Kdy vznikne firmě nárok na kurzarbeit?

Nárok na příspěvek bude mít firma, jejíž činnost bude ohrožena v důsledku šíření nákazy. Příspěvek bude poskytován na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd. Výše kompenzací závisí na důvodech, pro které museli postavit zaměstnance na překážku v práci. Příspěvek existuje ve dvou režimech

A) Nařízení karantény zaměstnancům. Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši 60 procent průměrného vyměřovacího základu. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek v plné výši vyplacené náhrady mzdy.

B) Nemožnost přidělit zaměstnancům práci z důvodu mimořádných krizových opatření vlády.  Firmě je na základě usnesení vlády o přijetí krizových opatření v souvislosti s výskytem nákazy COVID-19 nařízeno uzavření provozu. Náhrada mzdy nebo platu je zaměstnanci vyplácena ve výši 100 procent. Zaměstnavatel dostane příspěvek ve výši 80 procent vyplacené mzdy.

Podmínky MPSV v kostce

  • Zaměstnavatel striktně dodržuje zákoník práce,
  • zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď,
  • týká se firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění,
  • zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody.

Jak na žádost o kurzarbeit?

Podání žádosti je elektronické, a to prostřednictvím portálu Antivirus.mpsv.cz. Zaměstnavatelé tak nemusí volat na jednotlivé úřady práce nebo chodit na kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR. Pro snazší vyplnění žádosti MPSV připravilo i video. Na webech MPSV a Úřadu práce ČR také funguje chatbot, který je naprogramovaný, aby odpovídal i na dotazy související s programem Antivirus.

Kdy o podporu na kompenzaci mezd žádat?

O refundaci vyplacených mezd může zaměstnavatel žádat vždy po skončení vykazovaného období, tj. po skončení kalendářního měsíce, za který bude o příspěvek žádat. Program byl spuštěn 6. dubna. O náhradu březnových mezd si tedy můžete požádat již tento měsíc.