Ministr zdravotnictví Vojtěch oznámil rezignaci. Nemám se zač stydět, hodnotí své působení

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
6
Fotogalerie

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) už nebude ministrem zdravotnictví. Svou rezignaci ohlásil na tiskové konferenci. Chce prý vytvořit prostor pro řešení epidemie. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že od premiéra Andreje Babiše očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii.  O záměru Vojtěcha z vlády odejít prý Hamáček nevěděl.

„Když přišel covid, stal jsem se ministrem covidu. Se všemi kolegy jsme ve dne v noci dělali maximum, abychom ochránili občany před nákazou. První vlnu jsme zvládli velmi dobře. Nadále zůstanu poslancem. Za svou práci se za celé roky nemám co stydět,“ uvedl Vojtěch.

„Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví," uvedl Andrej Babiš na svém twitterovém účtu. „Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít," pokračuje příspěvek na sociální siti.

Vojtěch připomněl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Podařilo se podle něj také zastavit úbytek zdravotních sester nebo vrátit význam dohodovacímu řízení mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče, ve kterém se rozdělují prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Přečtěte si aktuální glosu Jany Havligerové:

Předseda komunistů, kteří menšinovou vládu podporují, Vojtěch Filip České televizi řekl, že výběr nového ministra je v kompetenci ANO. "Budu rád, když o tom budu moct s premiérem jednat, jistě existuje řada adeptů v hnutí ANO, tak odborníků, kteří by řešili současný krizový stav, není to jen o zdravotnictví, ale o stavu koronakrize a zdravotnictví v rámci této krize," uvedl Filip. Vojtěch podle jeho názoru uznal, že je nad jeho síly dál řídit resort a že než by poškozoval dál vládu, odchází.

Na Vojtěchův krok reagují i zástupci opozice. „Adam Vojtěch se dozvěděl, že už to nechce dělat. Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér a 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.