Čínu postihl nejhorší propad ekonomiky přinejmenším od 70. let minulého století

Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan

Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan Zdroj: Volkswagen AG

Čínská ekonomika
Čínská ekonomika
Čínská ekonomika
Čínská ekonomika
5
Fotogalerie

Čínská ekonomika se od ledna do března zmenšila o 6,8 procenta oproti prvému čtvrtletí loňského roku, uvedl čínský statistický úřad. V prvém čtvrtletí aktivity v zemi prakticky ochromila epidemie nemoci covid-19, způsobené koronavirem.

Agentura AFP označila toto zmenšení druhé největší ekonomiky světa za historicky nevídané, a to alespoň od roku 1976. Podle agentury Kjódó jde o první propad hrubého domácího produktu Číny od roku 1992, odkdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat. Ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla o šest procent, připomněla AFP.

Čínu postihl nejhorší propad ekonomiky přinejmenším od 70. let minulého století. Jde o nejhorší výsledek od doby, než v roce 1979 odstartovaly tržní reformy, napsala agentura AP. Zmenšení spotřebitelských výdajů (o 19 procent v prvním čtvrtletí), které se loni z 80 procent postaraly o hospodářský růst, a pokles dalšího motoru růstu - investic do výroby (o 16 procent) - podle AP napovídají, že zotavování čínské ekonomiky bude delší a obtížnější, než se předpokládalo.

Očekávání některých analytiků byla ještě horší - podle AP čekali propad až 16 procent, podle AFP o 8,2 procenta. Analytici, oslovení v úterý agenturou Reuters, čekali, že v prvním čtvrtletí by HDP Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta.

Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí podle zveřejněných údajů klesla o 8,4 procenta, zatímco celková hodnota vývozu se zmenšila o 3,5 procenta.

Koronavirus si v Číně podle úředních údajů vyžádal více než 3300 mrtvých. Vládnoucí komunistická strana ohlásila vítězství nad koronavirem na začátku března a začala znovu otvírat kanceláře a spouštět výrobu v továrnách, zavřených od konce ledna v rámci opatření proti nákaze. Kina, kadeřnictví a další podniky, považované za nedůležité, zůstávají zavřeny. Mnoho lidí raději neutrácí své peníze v obavě ze ztráty zaměstnání.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což bylo nejpomaleji od roku 1990, kdy čínskou ekonomiku postihly sankce za potlačení prodemokratických protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, a tak vzrostla o 3,9 procenta.