Babiš nás chce zavřené co nejdéle, nejlépe navždy, říká lékař Jan Hnízdil

Jan Hnízdil

Jan Hnízdil Zdroj: Michal Tomeš

Jan Hnízdil
Jan Hnízdil
Jan Hnízdil
Jan Hnízdil
5
Fotogalerie

Zatím do konce měsíce schválila sněmovna nouzový stav, ačkoliv tvrdí, že po Velikonocích představí plán postupného uvolňování opatření v boji proti koronaviru. Každý den přibývají informace o tom, kolik lidí se nakazilo a kolik zemřelo. „Šíří se panika. Když lidi vystrašíte, přestanou se kontrolovat a můžete s nimi manipulovat. Pod záminkou boje proti koronaviru zlikvidovat právní stát, nastolit diktaturu,“ říká lékař Jan Hnízdil.

Jak jste dosud spokojen s tím, jaké vláda činí kroky proti šíření koronaviru? Co byste udělal jinak?

Andrej Babiš předvedl, jak se řídí stát jako firma (zvířat). Když se blíží nebezpečí, dobytek se zavře do chléva a nepustí se ven, dokud hrozba nepomine. Nechal zavřít hranice, školy, obchody, živnosti a na ústa nám nasadil roušku. Pak na nás vyplázl jazyk a řekl: „Čau lidi! Chtěli jste mě zavřít, tak jsem zavřel já vás!“

Jeho rozhodnutí byla od počátku chaotická, neadekvátní, přestřelená. Zdravotní, ekonomické a sociální následky mnohonásobně převýší škody způsobené koronavirem. V armádě se tomu říká přátelská palba. Ve snaze zničit nepřítele se vybombardují vlastní jednotky.

Takže váš recept je jaký?

Prevence musí být uvážlivá, přiměřená, realizovatelná. Určitě ochrana seniorů, zdravotně oslabených, dočasný zákaz veřejných shromáždění, rozložení šíření viru v čase tak, aby se nezahltil  zdravotnický systém. Plukovník v záloze a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se v opojení velením nechal strhnout. Nařízení nosit roušky v lese, na kole nebo i v autě kritizovala řada epidemiologů a pan plukovník by rád vycouval. Nemůže ale říct, že to bylo špatné rozhodnutí, tak hovoří o „zmírňování a regulovaném uvolňování“. Pan premiér je přitom proti. Rád by nás nechal zavřené co nejdéle, nejlépe navždy. Je v zajetí vlastního strachu. Nevystrčí nos bez roušky, chyběl na setkání nejvyšších představitelů v Lánech, dokonce se izoloval od vlastní rodiny, což na mě působí dost zbaběle.

Kdo by tedy měl zemi v tuto chvíli vést, když ne premiér a ani Roman Prymula?  

Už v polovině března jsem e-mailem požádal prezidenta České lékařské komory pana Milana Kubka a prezidenta České lékařské společnosti pana Štěpána Svačinu, aby se zasadili o vytvoření pracovní skupiny složené z odborníků na boj proti šíření viru a paniky. Ta by veřejnost informovala uvážlivě, citlivě a profesionálně, spolupracovala s WHO, EU, sousedními státy. Kromě lékařů by v ní byli i psycholog, ekonom, právník, sociolog, zástupce médií, parlamentu, Senátu, vlády.

Pan Kubek neodpověděl vůbec, pan Svačina napsal, abych si jako držitel Bludného balvanu Sisyfa nasadil roušku a držel ústa. S podobným, velmi propracovaným návrhem, přišel tento týden pan Tomáš Zima (rektor Univerzity Karlovy – pozn. aut.) Nedopadl o moc lépe. Asi musíme padnout na úplné dno, abychom se probrali.

Říkáte tedy, že premiér situace zneužívá ve svůj prospěch?  

Pan premiér tvrdí, že ne, že média ani vyšetřování dotačního podvodu neovlivňuje, ve střetu zájmů není. Tomu ale samozřejmě nevěřím. Lže. I kdyby na úřadu vlády jen seděl s nasazenou rouškou, mlčel a koulel očima, tak ovlivňuje, zneužívá. Jednoduše tím, že sedí v křesle premiéra. Ten den, kdy bylo zahájeno trestní stíhání, měl z funkce odejít.

Pojďme se ještě vrátit k aktuální situaci. Ukazuje se, že řada zemí nakonec z liberálního přístupu ustoupila a začala být také přísnější. Nepotvrzuje to český správný postup?

Ze všech stran se valí informace o tom, kolik lidí se nakazilo, kolik zemřelo. Šíří se panika. Když lidi vystrašíte, přestanou se kontrolovat a můžete s nimi manipulovat. Pod záminkou boje proti koronaviru zlikvidovat právní stát, nastolit diktaturu. Statistické údaje přitom tak dramatické nejsou. Podle Státního zdravotního ústavu byl počet  pacientů (vybráno náhodně z pěti týdnů roku) s akutními respiračními nemocemi v roce 2019 asi 486 300, za rok 2020 je to 389 700. Od poloviny dvanáctého týdne letošního roku byla povinnost nosit roušky a počet respiračních onemocnění mírně poklesl. 

Není úplně jasné, jestli je to díky rouškám, nebo díky hezkému počasí. Když porovnáme počet nemocných akutními respiračními chorobami za 5 týdnů (zhruba 400 tisíc) a počet nakažených koronavirem za stejnou dobu (5221), něco tady nesedí. Proč veškerá opatření směřují proti koronaviru a nebojuje se proti proti akutním respiračním chorobám, když je jejich počet nesrovnatelně větší a jsou pro člověka podobně nebezpečné? 

Nebude to tím, že na koronavirus zatím neeexistuje účinný lék?

Při úmrtích se nezkoumá příčina. Každý pozitivně testovaný je automaticky zařazený mezi oběti koronaviru. To je brutální manipulace. Měsíčně u nás umře asi devět tisíc lidí. Z 5221 nakažených koronavirem jich za 5 týdnů zemřelo 99. Nikde nenajdete údaj, kolik skutečně na koronavirus. Statistiky ze zemí, kde zavedli tvrdá represivní opatření, a ze zemí, kde nechali viru volný průběh, se v zásadě neliší. Takže je logické se ptát, komu ta opatření prospějí?

Vidíte v tuto chvíli v Česku jakéhokoliv politika, který situaci zvládá podle vašich představ?

Jsem v kontaktu s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou. Už dřív jsem s ním jednal o usnadnění odtahů autovraků z ulic. Slíbil, že se pokusí prosadit legislativní úpravu. Co slíbil, splnil. Požádal jsem ho, aby v Senátu přednesl můj návrh na ustavení odborné pracovní skupiny pro řešení pandemie. Druhý den vystoupil na schůzi vedení. Senát je pro mě v této chvíli nejdůvěryhodnější instituce. Proti parlamentu, vládě a prezidentovi ale nemá dostatečné kompetence. I v regionech jsou kolikrát kvalitní lidé. Ale současný stav má i světlé stránky, třeba pan prezident v médiích není vidět tolik jako dřív, což je rozhodně pozitivní.

Co byste doporučil lidem, kteří zjistí, že mají koronavirus?

Letos v únoru mě zaskočily teploty, bolesti v krku, zánět v uchu, naprosté vyčerpání, těžká viróza. Dokonce jsem přestal ordinovat, zrušil dovolenou na horách, zavedl si soukromou karanténu. Po týdnu samoléčení čajem a paralenem jsem zašel na ORL. Paní doktorka mi nejdřív nasadila antibiotika, pak kortikoidy. Nic nepomohlo. Trápil jsem se asi čtyři týdny. Klidně to mohl být koronavirus.

Kam tím míříte?

Kdybych byl býval věděl, že mám smrtící koronavirus, tak bych byl býval dopadl mnohem hůř. Pokud člověk nemá velké zdravotní potíže, je lepší k doktorovi nechodit. Lék proti koronaviru neexistuje. V Itálii všechny nakažené soustředili v nemocnicích. Zahltili tím zdravotnictví, nákazu ještě víc rozšířili. Ke koronaviru je nejrozumnější přistupovat jako k běžné viróze. Zůstat pár týdnů doma, v klidu, v teple, hlídat si příjem tekutin, tlumit příznaky. Hlavně ale nesledovat zprávy o tom, kolik lidí se nakazilo a kolik zemřelo. Takže sečteno – nejhorší je nemoc z vyplašení.

Na co by si společnost měla dát v tomto směru pozor?

Podle environmentálních organizací se virus nejrychleji šíří v oblastech s nejvíce znečištěným životním prostředím. V severní Itálii, v Číně, v Jižní Koreji, ve velkých aglomeracích. Prachové částice virus snadno přenášejí, smog oslabuje imunitní systém obyvatel. Ideální podmínky pro koronavirus. Stávající pandemie možná za pár týdnů odezní. Tím ale nebude zdaleka vyhráno. Už několik týdnů neprší. Naléhavě budeme muset řešit nedostatek pitné vody, základních potravin, migrační krizi, změnu klimatu. V zájmu přežití budeme muset omezit spotřebu, pečovat o životní prostředí. Od základů změnit způsob existence. Před tím nás žádná rouška neuchrání.

Dá se říci, že se v této krizi nějak projevila „česká nátura“, nebo podobné zjednodušování neuznáváte?

Současný stav je testem psychiky – nátury. Vypovídá o tom, jak snadno se necháme manipulovat, jak si vážíme, případně nevážíme svobody, a do jaké míry jsme ochotni za ni bojovat. Spisovatel Timothy Snyder v knize Tyranie píše, že autoritářský režim si většinu moci nemusí vynucovat, protože ji získá samovolně. Lidé uvažují, co po nich bude represivní vláda chtít, a podle toho se dobrovolně chovají. Občan, který se přizpůsobí, dává státní moci najevo, čeho může dosáhnout, kam až může zajít. Samozřejmá poslušnost je podhoubím katastrofy. Jedině díky ní mohli nacisté a komunisté dosáhnout změny režimu.