Vstup Čechů na své území omezují po Slovincích i Lotyši a Estonci. Negativní test na COVID-19 nestačí

Vstup Čechů na své území omezilo kvůli covidu-19 také Lotyšsko

Vstup Čechů na své území omezilo kvůli covidu-19 také Lotyšsko Zdroj: Profimedia

Letiště v Tallinu, Estonsko
Vstup Čechů na své území omezilo kvůli covidu-19 také Lotyšsko
Testování v americkém městě Lons Angeles.
4
Fotogalerie

Po Slovinsku omezilo kvůli nárůstu počtu nových případů koronaviru vstup Čechů na své území také Lotyšsko a Estonsko. Povinnou čtrnáctidenní karanténu musejí v Lotyšsku absolvovat při příjezdu od pátečního odpoledne. V Estonsku bude nařízení platné od příštího týdne. Karanténu není možné nahradit negativním testem na nemoc COVID-19. Uvedlo to na svém webu české ministerstvo zahraničí.

Lotyšské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí v pátek zařadilo Českou republiku do takzvané žluté skupiny zemí, ve kterých souhrnný počet nakažených koronavirem za posledních 14 dní překročil 15 lidí na 100 tisíc obyvatel. Tento limit Česko přesahuje od pondělka.

Česko ze seznamu bezpečných zemí podle výskytu koronaviru vyřadilo také Slovinsko. Od soboty tam budou muset Češi po příjezdu na dva týdny do karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na COVID-19 starým maximálně 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, je ale dál možný bez zásadních omezení.

Pro české občany, kteří se už nachází na území Slovinska, se nic nemění. Česká vláda soudí, že rozhodnutí Slovinska není objektivní, protože kromě Karvinska je epidemiologická situace v Česku klidná. Česká diplomacie chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má zatím od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku klesne za 14 dní pod deset na 100 tisíc obyvatel, Česko se na seznam bezpečných zemí vrátí.