Výrobce oděvů Blažek směřuje do insolvenční reorganizace. Plánuje restartování firmy

Firmě během nouzového stavu citelně klesly tržby.

Firmě během nouzového stavu citelně klesly tržby. Zdroj: Blažek Praha

Oděvní firma Blažek Praha na sebe podala návrh na insolvenci. Firma eviduje více než 150 věřitelů, kterým dluží dohromady téměř 87 milionů korun. Požádala zároveň soud o povolení reorganizace. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Na informaci upozornil server ihned.cz, podle kterého zakladatel firmy zvažuje vstup nového investora.

Společnost dostalo do platební neschopnosti nucené zavření prodejen během první a druhé vlny koronavirové epidemie. V době uzavření kamenných obchodů v období nouzového stavu zaznamenala citelný pokles dosavadních tržeb, protože on-line prodej zboží prostřednictvím e-shopu nemohl ani částečně vykompenzovat těžké prodejní ztráty.

Po otevření prodejen v květnu sice Blažek zaznamenal nárůst v tržbách, ten však zdaleka nedosáhl úrovní roku 2019 a nadále byl o desítky procent nižší. Společnost poté využila mimořádného moratoria, což její situaci částečně stabilizovalo, ale ani potom nebyla schopna dostát svým závazkům.

Problém následně ještě prohloubila druhá vlna pandemie a opětovné uzavření celé maloobchodní sítě v říjnu.

Blažek Praha za loňský rok vykázala čistý obrat 455 milionů korun a v současnosti zaměstnává 132 lidí, z toho 115 na hlavní pracovní poměr. Blažek má podle informací na svém webu 21 obchodů v Česku a osm na Slovensku.