„Žádná geopolitická tabu.“ Kancléř Kurz chce vyrábět v Rakousku ruské a čínské vakcíny

Ruská očkovací látka Sputnik V

Ruská očkovací látka Sputnik V Zdroj: Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz se vyslovil pro výrobu ruských a čínských vakcín přímo v Rakousku poté, co je schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). V této věci nesmí existovat žádná geopolitická tabu, řekl Kurz v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag.

Po schválení obou vakcín "by se Rakousko zcela určitě pokusilo poskytnout výrobní kapacity u vhodných domácích podniků pro ruské nebo čínské očkovací látky", řekl Kurz. "Stejně jako pro výrobce z ostatních zemí," dodal kancléř.

"Jde přece o to získat rychle co nejvíce bezpečné vakcíny - a je jedno, kdo ji vyvinul," zdůraznil Kurz, který se podle APA už ve čtvrtek vyslovil pro to, aby EMA zkoumala i možnost schválení vakcín z Ruska a Číny. V tomto ohledu podle šéfa rakouské vlády nesmí existovat "geopolitická tabu".

Na otázku, zda by se sám nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V nebo čínským preparátem, Kurz odpověděl kladně. "Ano, pokud budou očkovací látky v Evropě schváleny," řekl. "U očkovacích látek jde jedině o účinnost, bezpečnost a o rychlou použitelnost, ne o geopolitické boje," zdůraznil Kurz.

Za nynější nedostatečné zaopatření občanů unijních zemí vakcínami může podle Kurze i pomalost ve schvalovacím procesu. Rakouský konzervativní politik považuje za "problematické, jak byrokraticky a pomalu pracuje Evropská agentura pro léčivé přípravky při schvalování očkovacích látek".

Jako první v EU předběžně schválilo ruskou vakcínu Sputnik V v lednu Maďarsko. Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k naočkování milionu lidí. Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také vakcína čínské firmy Sinopharm. Český premiér Andrej Babiš v pátek v Budapešti uvedl, že pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by zvážit podobný postup jako Maďarsko.