Americký regulátor vyrazil do boje s kryptoměnami

Těžba kryptoměny

Těžba kryptoměny Zdroj: profimedia.cz

Americká Komise pro cenné papíry přitvrdila vůči kryptoměnám. Ve své pondělní zprávě investorům varovala veřejnost před investicemi do virtuálních měn i účastí v primárních nabídkách mincí, takzvaných ICO. Skrze ně se technologické firmy v letošním roce rychle naučily získávat nový kapitál pro své podnikání. Jen v listopadu tímto způsobem získaly firmy 750 milionů dolarů, trh ICO tak zažil svůj nejaktivnější měsíc v historii.

„Obchodování a vydávání nových virtuálních měn může být v rozporu s americkým právem, stejně jako některé z jejich obchodních platforem,“ uvedl v pondělí večer šéf amerického regulátora Jay Clayton.

Komise zároveň zastavila primární nabídku mincí sociální sítě zaměřené na sdílení pokrmů Munchee, která si šla formou ICO pro 15 milionů dolarů. Investorům, kteří už stačili během probíhající aukce mince nakoupit, musela Munchee investici vrátit. Zákaz zdůvodnil regulátor tím, že Munchee nezaregistroval svou měnu jako cenný papír.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Historicky jde teprve o druhý zákaz ICO, se kterým americký regulátor přišel. Premiérově zakázal teprve před týdnem nabídku mincí firmě PlexCorps aktivní v kryptoměnovém byznysu.

Počátkem prosince se firma prodejem nové virtuální měny snažila získat rovněž 15 milionů dolarů. Trh ICO přitom zažívá boom, jen letos získaly technologické firmy touto cestou podle statistik portálu Coindesk kolem 3,5 miliardy dolarů, loni to bylo přitom jen zhruba 250 milionů dolarů.