Komentář Petra Koubského: Bitcoiny a klid

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Sledujete kurz bitcoinu? Jen za tento týden vyšplhal z deseti tisíc dolarů na sedmnáct tisíc, pak se propadl na čtrnáct a teď zase posiluje.

Určitě to není originální přirovnání – zdá se mi, že musí napadnout skoro každého –, ale je příliš výstižné, než abych se ho vzdal. Bitcoin připomíná horskou dráhu. Ne tu opatrnou ze Stromovky, ale pořádně velký americký rollercoaster. Pasažéři ječí střídavě rozkoší a hrůzou, vozík se řítí vpřed. U pokladny stojí fronta. Díváte se na to, žmouláte v ruce Masaryka a přemýšlíte, zda se taky povozit.

Chování bitcoinu je nepředvídatelné. Samo sebou se teď mluví o investiční bublině a do značné míry právem: většina investorů doufá, že zbohatne na brzkém prodeji dalším investorům, což táhne kurz vzhůru, dokud to velcí neodpískají.

Což je hlavní důvod, proč byste do toho neměli jít: bez znalostí a finančního polštáře pravděpodobně posloužíte jen jako zdroj zbohatnutí někomu zdatnějšímu.

Jenže mezi příslovečnými tulipány z roku 1637 a bitcoinem o 380 let později je přece jen rozdíl. Bitcoin je, alespoň teoreticky, měna. Z hlediska běžného spotřebitele nemá žádnou konkurenční výhodu proti měnám standardním, ba naopak: utratit se dá málokde, je špatně srozumitelný, jeho vlastnictví a užívání obnáší různá rizika a divoce létající kurz znamená divoce létající ceny.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Takhle ovšem můžeme uvažovat, protože žijeme v dobře fungující zemi, kde jsou slušné zákony, vláda se chová korektně a měna je solidní. Na světě je mnoho zemí, jejichž měna není volně směnitelná, oficiální kurz je nereálný, tím pádem kvete černý trh. Mnoha zeměmi cloumá vysoká inflace a nemůžete si být jisti svými vklady v bance.

Tam se uvažuje o bitcoinu jinak. Vzpomeňte si ostatně, jak to u nás chodilo za Husáka. Dnešní veksláci by možná nenabízeli tuzexové bony, ale nenápadné papírky s QR kódy, což je jeden ze způsobů, jak prodat a koupit bitcoin. Ostatně například v dnešní Argentině to je zcela běžná věc. A pochopitelně nelegální. Jenže uměle udržovaný oficiální kurz argentinského pesa je příliš daleko od reality trhu a do vzniklé mezery se nutně musí něco vecpat.

Názor na bitcoin se tedy odvíjí mimo jiné od toho, jak moc důvěřujete bankám, zákonům, státu a politické situaci. U vzniku bitcoinu byli přesvědčení libertariáni a anarchokapitalisté, jejichž důvěra ve zmíněné instituce je skoro nulová. Časem se to trochu srovnalo – bitcoin nefunguje ve vzduchoprázdnu, ale uvnitř stávajícího řádu. Bylo tedy třeba postavit mosty.

Základní idea však zůstává: je to měna-neměna, komodita-nekomodita, nepraktická a riziková, ale zajímavá svou nezávislostí na systému. V případě nějakého monumentálního průšvihu by mohla – nemusela, ale mohla – zůstat jednou z mála jistot. Dobře že bitcoin máme a doufejme, že pro tento účel ho nebudeme potřebovat. Do té doby bude sloužit jako vzrušující horská dráha.

Autor je analytikem IT