Bitcoin i po pádu stále strčí do kapsy HDP Ukrajiny i celý majetek Bezose

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Ilustrační foto
Bitcoin
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Celková tržní kapitalizace bitcoinu ve středu vzrostla o dalších zhruba 6,5 procenta na 138,6 miliard dolarů. Současná hodnota zdaleka nedosahuje na maxima z poloviny prosince, kdy se pohybovala okolo 320 miliard dolarů. Stále je to ale víc než například předpokládaná výše HDP Ukrajiny pro rok 2017 nebo tržní kapitalizace firmy General Electric, která byla až do loňska největší průmyslovou firmou v USA.

Cena bitcoinu ve středu poskočila o 15 procent na 8 244 dolarů za minci a portál CoinMarketCap nyní odhaduje jeho celkovou tržní kapitalizaci na 138,6 miliard dolarů. Ačkoliv se jedná oproti polovině loňského prosince o více než 50procentní pokles, stále tato hodnota dosahuje opravdu vysokých hodnot.

Je například větší než odhadovaný HDP řady států světa za loňský rok. Jedná se o státy jako Maďarsko (132 miliard dolarů), Ukrajina (104 miliardy dolarů), Súdán (118 miliard dolarů) nebo ropná velmoc Kuvajt (118 miliard dolarů) a samozřejmě i řadu menších ekonomik. Pro srovnání, HDP České republiky za rok 2017 byl měl podle odhadů Mezinárodního měnového fondu dosáhnout zhruba 209 miliard dolarů.

Pokud jde o soukromý sektor, bitcoin i ve svých slabších dnech svou celkovou tržní hodnotou hravě strčí do kapsy takové korporace jako americký průmyslový gigant General Electric (133 miliard dolarů), globální investiční bankovní společnost Goldman Sachs Group (98 miliard dolarů) nebo třeba výrobce oblečení Nike (108 miliard dolarů).

Na všechny bitcoiny světa by v současnosti podle odhadů časopisu Forbes neměl nikdo na světě. Majetek v současnosti nejbohatšího člověka světa a majitele Amazonu Jeffa Bezose totiž odhaduje na zhruba 120 miliard dolarů.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Aktuální kurz bitcoin sledujte zde >>>