Bitcoin je na letošním maximu, překonal 48 tisíc dolarů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Unsplash

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Bitcoin překonal 48 tisíc dolarů, vystoupal na letošní maximum. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu si tato nejznámější kryptoměna připisuje 27 procent, napsala agentura Reuters. Účastníci trhu upozorňují na známky nové vlny zájmu o kryptoměny mezi velkými institucionálními investory.

Kolem 13:25 středoevropského letního času si bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za 24 hodin připisoval 0,9 procenta na 47 679 dolarů. Dříve během seance vystoupal na 48.201,75 dolaru, což je nejvyšší hodnota od 29. prosince. Za poslední týden bitcoin posílil o 12 procent.

Spolu s ním posilují i další kryptoměny. Ethereum, druhá nejznámější z nich, vystoupala až na 3449,70 dolaru, tedy nejvýše od 7. ledna.

Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
• Videohub

Jako příklad obratu institucí může posloužit výrok šéfa společnosti BlackRock Larryho Finka. Ten minulý týden uvedl, že válka na Ukrajině by nakonec mohla urychlit rozvoj digitálních měn jako nástroje pro vypořádání mezinárodních transakcí. Dříve Fink bitcoin označoval za „index praní peněz“.

Bitcoin dosáhl historického maxima, bezmála 69 tisíc dolarů, loni v listopadu. Následovně během pouhých 24 dnů propadl o téměř 30 procent.