Bitcoin na kolenou. Tento týden pro něj může být nejhorší za pět let

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
2
Fotogalerie

Bitcoin se v neděli ráno propadl na hodnotu 3520 dolarů. Pokud by si takovou úroveň udržel až do půlnoci, znamenalo by to největší týdenní propad od dubna roku 2013, kdy cena spadla ze 165 na 91 dolarů, píše server Coindesk.com.

Kryptoměnový lídr se ještě na začátku týdne obchodoval za cenu 5 553 dolarů za minci. Aby propad nakonec nebyl vyšší než v roce 2013, budou dnes muset investoři vytáhnout cenu bitcoinu aspoň nad 3877 dolarů. I kdyby se jim to ale povedlo, cena kryptoměny se dostává stále hlouběji pod úroveň šesti tisíc dolarů, která je v současnosti spodní hranicí rentability těžby bitcoinu.

Vysvětlení tak velkého propadu se různí. „Za současným pádem bitcoinu a celého trhu může stát válka mezi dvěma frakcemi měny bitcoin cash, které prodávají své bitcoiny, aby mohly financovat svůj výpočetní výkon (hashpower),“ vysvětlil pro E15 analytik Kryptofondu Petr Hotovec.Podle dalších expertů ale za současným propadem stojí i ztráta důvěry v kryptoměny obecně.

Hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal ale v bitcoinu stále vidí potenciál. Nejenže se zvyšuje počet míst, kde lze bitcoinem platit, ale také se neustále vylepšuje jeho infrastruktura a ekosystém, připomíná.

Ve prospěch bitcoinu se v polovině listopadu vyslovila také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Podle ní by měly centrální banky po celém světě zvážit vydávání digitálních měn v zájmu bezpečnosti transakcí.

Stát by podle Lagardeové mohl poskytovat peníze digitální ekonomice, aby se vyvaroval situace, kdy by „příliš mnoho moci mohlo padnout do rukou malého množství soukromých poskytovatelů platebních služeb.“

Bitcoin spadl. Ve skutečnosti se mu ale nikdy nedařilo víc. Jak to s ním dnes doopravdy je? Více zde >>>